Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A Földközi-tenger középső medencéjében megkettőződött, az illegális határátlépések száma

2021. 03. 19.

 Februárban a Földközi-tenger középső medencéjében csaknem megkétszereződött, a többi migrációs útvonalon visszaesett az illegális határátlépések száma az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest az Európai Unióban – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) csütörtökön.

A februári migrációs adatokat összesítő jelentés szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő útvonalon az előző év azonos időszakához képest kétszer annyi, mintegy 3300 illegális határátlépést jeleztek.

Ugyanitt január folyamán mintegy 900 esetben kellett intézkedniük az illetékes hatóságoknak. Az év első két hónapjának összesített adatai a tavalyi számokhoz viszonyítva 26 százalékos növekedést mutat. A bevándorlók között főként tunéziaiak és elefántcsontpartiak voltak.

A Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország tengeri és szárazföldi határán a múlt hónapban mintegy 700 illegális határátkelési kísérletet észleltek. Ez nagyjából megegyezik a januári számokkal, azonban a két hónap összesített adatai 80 százalékkal elmaradnak az egy évvel ezelőtt feljegyzet számoktól. Itt főként szíriai és török állampolgárok próbáltak bejutni az EU területére.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében húzódó, Spanyolországot érintő migrációs útvonalon a hatóságok az előző év adatainál 52 százalékkal kevesebb, azonban az előző hónappal megegyezően mintegy 600 illegálisan érkezőről számoltak be februárban. Ezen az útvonalon elsősorban algériaiak és marokkóiak próbáltak Európába jutni.
A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken körülbelül 150, főként mali és marokkói állampolgárok által elkövetett illegális határátlépést jegyeztek fel az év második hónapjában, számuk januárban 2100 volt. A két hónap összesített adata több mint kétszerese a tavalyi számoknak.

A Nyugat-Balkán országaiban az előző hónapban csaknem 400 illegális bevándorlót regisztráltak, míg januárban 2200-at. Az idei összesített adatok közel 50 százalékkal maradnak el a 2020 januárjában közölt számoktól. Az esetek többségében szíreket és az afgánokat állítottak elő a régióban.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑