Cadmus fordítás Cadmus

A fulánik karácsony után ismét lecsaptak

Tovább romlik a fulánik támadásairól szóló 2018-as statisztika. A Boko Haramot is megszégyenítő számok mögött valódi tragédia húzódik. A kormány továbbra is tétlen.

A jelentések szerint hét keresztény falubelivel végeztek a fuláni militánsok december 27. éjjelén, írta az International Christian Concern. A támadás Rawuruban történt, Nigéria Plateau államában. Ez az eset sajnos nem az első a Barkin Ladi kormányzati körzetet 2018-ban érő támadások sorában. Júniusban 230 embert öltek meg ugyanezen a környéken a fulánik. A rajtaütések mérete és kivitelezésüknek koordináltsága egyértelműen bizonyítja, hogy ez nem csupán valami kisebb helyi összecsapás a népcsoportok között. A jól átgondolt és előre megtervezett akció jellegéből arra lehet következtetni, hogy a halálos áldozatok számának maximalizálása lehetett az elsődleges cél.

Hamar belátható, hogy ezekben a támadásokban már rég nem a letelepedett földművelők és az állattenyésztő pásztorok közti egyszerű összecsapásokról van szó, mint ahogy azt a nigériai kormány igyekszik láttatni.

A támadások egyértelmű célja a gyilkolás és a megfélemlítés mellett a falubeliek elüldözése földjeikről.

Immár fenn áll a veszélye annak is – amennyiben a kormány nem vet véget a konfliktusnak a közeljövőben -, hogy Nigériában polgárháború tör ki.

A cikk folytatása itt olvasható.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán, Kép forrása: theinfoNG, ICC

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑