Cadmus fordítás Cadmus

A Fülöp-szigetek kiáll a drogellenes háború módszerei mellett

2023. 01. 27.

A Fülöp-szigeteki kormány fellebbezni akar a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) csütörtöki döntése ellen, melyet az úgynevezett drogellenes háború ügyében hozott – jelentette be az ország kormánya pénteken.

Az ICC döntésében felhatalmazta az ügyészét, folytassa a vizsgálatot az előző fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte kormánya által folytatott kegyetlen “drogellenes” háborúja ügyében.

A hágai székhelyű bíróság 2021 szeptemberében engedélyezte a vizsgálatot a 2016 és 2022 között folytatott kábítószerellenes kampány ügyében, amelyben a bűnüldöző szervek emberek ezreit ölték meg, ami a bírák szerint emberiesség elleni bűncselekmények minősülhet.

A több mint 200 ezer drogellenes művelet során legalább 6181 embert öltek meg a Fülöp-szigetek által közzétett legfrissebb hivatalos adatok szerint. Az ICC ügyészei 12 ezer és 30 ezer közöttire teszik a halottak számát.

A vizsgálatot 2021 novemberében Manila kérésére felfüggesztették, a kormány ugyanis arra hivatkozott, hogy maga folytat nyomozást a kábítószer-ellenes háború során elkövetett állítólagos emberiességi bűncselekmények ügyében.

2022 júniusában, Rodrigo Duterte távozása előtt néhány nappal az ICC ügyésze kérte a vizsgálat folytatását, arra hivatkozva, hogy Fülöp-szigetek által benyújtott dokumentumok alapján a bíróság nincs meggyőződve arról, hogy az ország megfelelő vizsgálatokat folytat, amelyek indokolnák az ICC vizsgálatának elhalasztását – áll az ICC csütörtökön kiadott közleményében.

Menardo Guevarra főügyész és Crispin Remulla igazságügyi miniszter úgy ítélte meg, hogy a helyi igazságszolgáltatás, nem pedig az ICC az illetékes a drogellenes háború során elkövetett állítólagos bűncselekmények kivizsgálására.
Rodrigo Dutertét 2016-ban választották meg, kampánya során a kábítószer-csempészet felszámolását és több ezer bűnöző likvidálását ígérte.

A jelenlegi elnök, ifjabb Ferdinand Marcos, aki májusban elsöprő győzelmet aratott Duterte lányával kötött szövetségének köszönhetően, a drogellenes háború folytatását ígérte, de a megelőzésre és a rehabilitációra helyezve a hangsúlyt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑