Cadmus fordítás Cadmus

A Fülöp-szigetek parlamentje az ország elnökévé nyilvánította Ferdinand Marcost

2022. 05. 26.

A Fülöp-szigetek parlamentje szerdán megerősítette, hogy ifjabb Ferdinand Marcos, a néhai diktátor fia nyerte meg az elnökválasztást, így ő lesz az ország 17. elnöke.

Marcos földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a május 9-i elnökválasztáson: több mint 31,6 millióan szavaztak rá, kétszer annyian, mint legfőbb ellenfelére, Leni Robredo leköszönő alelnökre. Ezzel a voksok 58,8 százalékát sikerült megszereznie.

Ő az első elnökjelölt, akinek sikerült abszolút többséget szereznie azóta, hogy apját 1986-ban megbuktatták, és családja amerikai száműzetésbe kényszerült.

Ferdinand Marcos alelnöke a 43 éves Sara Duterte-Carpio, Davao eddigi polgármestere, Rodrigo Duterte leköszönő elnök lánya lesz. Rá az urnához járuló választók 61,53 százaléka szavazott.

A páros várhatólag június 30-án teszi le a hivatali esküt. Megbízatásuk hat évre szól.

Marcos jelentős többséggel rendelkezhet a törvényhozásban, ahol a nővére, Imee szenátor, a fia, Ferdinand képviselő, az unokatestvére, Martin Romualdez pedig a képviselőházi többség vezetője, a házelnöki tisztség várományosa.

Imee Marcos szerdán kijelentette: a család “nagyon-nagyon hálás a második esélyért”.”Családunk sok mindenen  ment keresztül 1986 óta” – mondta a riportereknek.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑