Cadmus fordítás Cadmus

A Fülöp-szigetek tiltakozott a kínai hajók dél-kínai-tengeri jelenléte miatt

A Fülöp-szigetek kormánya kedden tiltakozó jegyzéket nyújtott át Kína manilai nagykövetségének 220 kínai hajó jelenléte miatt a Dél-kínai-tenger egy vitatott hovatartozású területén, egyúttal pedig azok kivonását követelte.

“A kínai hajók jelenléte és tevékenysége sérti a Fülöp-szigetek szuverenitását” – áll a külügyminisztérium által kedden ismertetett jegyzékben.

Az ország haditengerészete az előző hétvégén felvételeket hozott nyilvánosságra, amelyeken gyaníthatóan a “kínai tengeri milícia” 220 hajója látható, amint a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetében található Whitsun-zátonynál horgonyoznak.

Manila a jelenlegi vezetés alatt 60 tiltakozó jegyzéket adott át hasonló ügyben Pekingnek, amely eddig 48-ra válaszolt – közölték külügyi források.

Delfin Lorenzana védelmi miniszter hétfőn “egyértelműen provokatív lépésnek” nevezte az esetet, amelynek célja szerinte a “térség militarizálása”.

Kína visszautasította a “tengeri milícia” létezését, és azt állította, hogy a felvételeken valójában halászhajók láthatók, amelyek menedéket kerestek a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.

Az Egyesült Államok támogatásáról biztosította az ügyben a Fülöp-szigeteket

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi tenger szinte egészét magának követeli, és katonai célra kiépített több mesterséges szigetet a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek mellett Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá a követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑