A Fülöp-szigeteken egy évvel meghosszabbították a szükségállapotot

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök egy évvel meghosszabbítja a koronavírus-járvány felbukkanásakor bevezetett szükségállapotot – közölte pénteken az államfő szóvivője.

A vészhelyzeti intézkedések 2021. szeptember 12-ig való meghosszabbításáról szóló rendeletet szerdán írta alá Duterte – tudatta Harry Roque.

Az elnök először márciusban rendelt el rendkívüli állapotot hat hónapra, hogy segítsen a kormánynak végrehajtani a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt vesztegzárat.

A dekrétum szerint a rendkívüli állapot meghosszabbítása “elegendő mozgásteret biztosít a megfelelő pénzeszközök további felhasználására, (…) a katasztrófára való felkészüléshez és a Covid-19 terjedésének visszaszorításához”. A lépés ezenkívül lehetővé teszi azt is a hatóságok számára, hogy “figyelemmel kísérjék és ellenőrizzék az alapvető szükségleti cikkek és elsődleges áruk árát, valamint hogy alapvető szolgáltatásokat nyújtsanak az érintett lakosság számára”.

Az elnök szóvivője közölte továbbá, hogy a koronavírus-járvánnyal foglalkozó egyik munkacsoport elrendelte a temetők és emlékparkok bezárását október 29-től november 4-ig, hogy elkerülje a nagy tömegek kialakulását az elhunyt szeretteiket november 1-én és 2-án meglátogatók között.

A Fülöp-szigeteki egészségügyi minisztérium pénteken 3257 újabb, igazoltan koronavírus-fertőzöttről számolt be, a csaknem 107 milliós lakosú országban így már 279 526 ember fertőződött meg a kórral. A fertőzés következtében életüket vesztők száma 47-tel 4830-ra nőtt.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑