Cadmus fordítás Cadmus

A G7-országok továbbra is támogatják Ukrajnát, és a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok bővítését sürgetik

2023. 11. 08.

Határozott támogatásukról biztosították Ukrajnát az orosz támadással szemben, és a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok bővítését sürgették a világ legfejlettebb ipari demokráciáit tömörítő G7-országok külügyminiszterei szerdán Tokióban.

A kétnapos tanácskozásról kiadott közös közlemény szerint a résztvevők elítélték a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadásait, megerősítették Izrael önvédelemhez való jogát, egyúttal a harci cselekmények közben “humanitárius szünetek” tartására szólítottak fel a Gázai övezetben élő civilek segélyezésének felgyorsítása érdekében.

A tárcavezetők a zárónyilatkozatban a Gázai övezetbe irányuló akadálytalan humanitárius segítséget – ivóvizet, élelmiszert, orvosi eszközöket és üzemanyagot -, humanitárius folyosók megnyitását, a segélymunkások beengedését az övezetbe, illetve az ott fogva tartott túszok elengedését sürgették.

Aláhúzták, hogy a G7-csoport országai továbbra is minden erőfeszítésükkel igyekeznek megakadályozni a harcok kiszélesedését. Elítélték és elfogadhatatlannak nevezték a zsidó telepesek palesztinok elleni támadásait, “melyek aláássák Ciszjordánia biztonsági helyzetét, és gyengítik a tartós béke esélyeit”.

Felszólították Iránt, hogy hagyjon fel a Hamász és a Hezbollah libanoni síita szervezet támogatásával, és ne tegyen olyan lépést, amely destabilizálhatja a közel-keleti térséget.

Ígéretet tettek arra, hogy közösen folytatják a szigorú szankciók bevezetését Moszkvával szemben, közép- és hosszú távon felgyorsítják az Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítéseket, és folytatják az erőfeszítéseket a békefolyamat érdekében.

Határozottan elítélték az Oroszországba irányuló észak-koreai fegyverszállításokat és Phenjan rakétaindításait. Hangsúlyozták: a gázai konfliktus ellenére fontos, hogy az Ukrajna támogatása iránti elkötelezettségük “soha ne lankadjon”.

A külügyminiszterek továbbá komoly aggodalmukat fejezték ki a Dél-kínai-tenger és a Kelet-kínai-tenger térségében kialakult feszültség miatt, és aláhúzták: elleneznek minden egyoldalú, a status quo megváltoztatását célzó lépést.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en üdvözölte a közleményt, mely, mint mondta, bizonyítja Ukrajna megingathatatlan támogatását, “még más globális események árnyékában is”.

Emellett külön köszönetét fejezte ki a japán kormány felé Tokió energiaellátási támogatása – a többi között turbinák és transzformátorok – miatt.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑