Cadmus fordítás Cadmus

A gambiai kormány eljárást indít a volt elnök ellen

2022. 05. 26.

A gambiai kormány szerdán bejelentette, hogy elfogadta az Igazság, Megbékélés és Jóvátétel Bizottság (TRRC) ajánlását, amelynek alapján a hivatali ideje alatt elkövetett emberölések és más bűncselekmények miatt eljárást indít Yahya Jammeh volt elnök ellen.

Dawda Jallow igazságügyminiszter közölte, hogy különleges ügyész felügyeli a Jammeh 1994 és 2017 közötti elnöksége idején elkövetett, a TRRC tavalyi jelentése által feltárt visszaélésékkel kapcsolatos aktákat.

A független bizottság közölte, hogy Jammeh és bűntársai a felelősek 44 rendbeli, újságírók, egykori katonák, politikai ellenlábasok és civilek sérelmére elkövetett bűncselekményben, amelyek között emberölés és nemi erőszak is szerepel.

Jammeh 1994-ben államcsínnyel jutott hatalomra a nyugat-afrikai országban. Azután kényszerült elhagyni az elnöki széket, hogy 2016-ban elveszítette a választást a jelenlegi államfővel, Adama Barrow-val szemben. Választási veresége után Egyenlítői Guineába távozott, és tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

A kormánynak a TRRC jelentésére adott hivatalos válaszában az igazságügyminiszter közölte: “biztosan kijelenthetem, hogy Jammeh volt elnök bíróság elé kerül”. Időpontot azonban nem közölt, és az áldozatok szervezetei panaszkodtak az esetleges felelősségre vonás lassúsága miatt.

Jammeh bíróság elé állításához Egyenlítői Guineának jóvá kell hagynia a volt elnök kiadatását. A parlamentnek pedig kétharmados többséggel meg kell szavaznia az eljárás elindítását.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑