Cadmus fordítás Cadmus

A GE szállíthatja az első török atomerőmű turbináit

2017. 11. 23.

A GE és az orosz AtomEnergoMash vegyesvállalata szerelheti fel a török Akkuyu erőmű négy blokkjához tartozó turbinaszigeteket. Az erőműbe a GE Arabelle típusó gőzturbináit építik be.

A General Electric szállítja a Roszatom fővállalkozásában épülő első török atomerőmű turbinaegységeit – közölte szerdán a GE Hungary Zrt.. A dél-töröokorslgi Büyükeceliben épülő Akkuyu atomerőművet a fővállalkozó Roszatom ugyanazzal a reaktortechnológiával építi fel, mint Paks II-t.

A turbinaszigetek berendezéseinek tervezésére és szállítására a Roszatom Csoport érdekeltsége, az AtomEnergoMash (AEM) valamint a General Electric (GE) vegyesvállalata, a szentpétervári székhelyű AAEM Turbine Technology LLC kapott megbízást. A szerződés keretében a GE Steam Power Systems összesen négy Arabelle típusú erőművi gőzturbinát szállít.

Az AEM és a GE 2007-ben alapította az AAEM Turbine Technology LLC vegyesvállalatot, annak érdekében, hogy átfogó technológiai megoldásokat tudjon nyújtani a nyomott vizes reaktorral épülő atomerőművek turbinaszigeteihez.

A világon működő atomerőművi blokkok több mint 50 százalékában GE gyártmányú gőzturbina üzemel, amelyek teljes beépített áramtermelő kapacitása meghaladja a 200 gigawattot. Az Arabelle technológia hatvan év műszaki és technológiai fejlesztéseinek tapasztalatait képviseli. Az elmúlt egy évtizedben a világon épült négy legnagyobb teljesítményű atomerőmű is Arabelle technológiát alkalmaz – közölték. A kérdéses turbinákról itt írtunk korábban.

Az első török atomerőművet a Paks II-höz hasonlóan 1200 megawattos blokkokkal építik, de nem kettővel, hanem néggyel. Az erőmű első blokkját várhatóan 2023-ban helyezik üzembe, a többit pedig 2026-ig folyamatosan, évente kapcsolják hálózatra. Az erőmű tulajdonosa és üzemeltetője a Rusatom Energy International által vezetett vegyesvállalat, az Akkuyu Nuclear AS.

Orientalista.hu – Greenport.hu, MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑