Cadmus fordítás Cadmus

A görög kormány szerint nyárra készül el a leszboszi új tábor

2020. 10. 14.

A görög kormány hétfői közlése szerint várhatóan nyárra készül el a leszboszi új migránstábor, miközben jelenleg is folynak a munkálatok az ideiglenes, téli központ felépítésére.

Leszbosz szigetét a múlt héten áradások sújtották, mindössze egy hónappal azután, hogy leégett az ottani, móriai menekülttábor.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy minden készen áll az új tábor megépítésére a mitilíni önkormányzat által felajánlott területen.

A központnak a szomszédos Híosz szigetén találhatóhoz hasonlóan már kész kellene lennie, eddig azonban az építési munkálatok sem kezdődtek el a helyi lakosság határozott ellenkezése miatt.

Amikor a görög kormány februárban bejelentette a területek kisajátítását és az új táborok azonnali felépítését a szigeteken, a szigetlakók minden bejáratot eltorlaszoltak, aminek következtében erőszakos tüntetések törtek ki köztük és a hatóságok között.

Mitarákisz elmondta, hogy a szigetek lakói már nem ellenzik az új táborok megépítését.

A kormány tervei szerint az új táborok legfeljebb 5000 fő befogadására lesznek alkalmasak, és mindössze rövid időre szállásolják el ott a Törökország felől érkezőket.

A Leszbosz szigetén található móriai tábor – amely Európa legnagyobb és a sajtó szerint legélhetetlenebb táborának számított – szeptember első felében égett le, mintegy 12 ezer ember maradt fedél nélkül.

A túlzsúfolt és egészségtelen életkörülményei miatt “dzsungelnek” becézett móriai tábor egyike volt annak az öt központnak, amelyet az európai hatóságok hoztak létre az égei-tengeri görög szigeteken a 2015-ös nagy migrációs válság idején, hogy csökkentsék a szomszédos Törökországból érkezők számát.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑