Cadmus fordítás Cadmus

A háború ellenére több orosz búzát vásárol Egyiptom

2022. 04. 24.

Egyiptom, amely gyakran a világ legnagyobb búzafelvásárlója, márciusban megnövelte az Oroszországból származó gabonaimportot, annak ellenére, hogy Ukrajna megszállását követően az ellátási és fizetési zavarok miatt a kereskedők más beszállítóktól is kértek szállítmányt – közölte az Agrofórum.hu.

A Reuters fuvarozási adatai szerint Egyiptom márciusban 479 195 tonna búzát kapott Oroszországtól, ami 24%-kal több, mint az előző év azonos hónapjában. Az ukrán búzaimport 124 500 tonnát tett ki, ami 42%-os csökkenést jelent éves szinten.

“Az orosz kikötők nyitva maradtak” – mondta Mohammed El Gammal, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete és a US Wheat Associates kairói gabonatanácsadója. “Február végén kissé lelassult a szállítás, márciusban pedig felgyorsult, akár teljesen új, akár az invázió előtt aláírt régi szerződésekről volt szó.”

A kereskedők szerint Egyiptom erősen támaszkodik a fekete-tengeri búzára annak minősége, ára és közelsége miatt. 2021-ben Egyiptom búzafelhasználásának mintegy 80%-át Oroszországból és Ukrajnából érkezett importból fedezte.

A február 24-i invázió óta az egyiptomi búzaimportőrök rekordmagas árakkal, az Oroszország elleni szankciók miatti fizetési bonyodalmakkal és a fekete-tengeri búzaszállításokban logisztikai kihívásokkal, különösen Ukrajnából, szembesültek. Bár a szankciók nem terjednek ki az élelmiszerekre, a kereskedők szerint a bankok nem szívesen finanszírozzák az Oroszországból származó búzaimportot.

Az importőrök még mindig “próbálnak kitalálni egy biztonságos csatornát” a már leszállított orosz rakományok kifizetésére – mondta egy Egyiptomba importáló kereskedő. Egy másik kereskedő azt mondta, hogy bizonyos rakományokért fizettek, mert azokat az invázió előtt vásárolták, és az eseteket egyedileg, bankokkal folytatott tárgyalásokon oldják meg.

Az egyiptomi malomipar nagyon megszokta az orosz és ukrán búzát – mondta Hesham Soliman kairói kereskedő. “Mindig elsőbbséget adnak neki, amíg elérhető” – mondta. A magánszektorból származó búzaimport vásárlása azonban az alternatív beszállítóktól a magasabb árak ellenére folytatódott, mondják a kereskedők.

Szokatlan búzaszállítmányokat biztosítottak Franciaországból, Brazíliából, Litvániából és Bulgáriából a Reuters szállítási adatai szerint, és egy ritka szállítmányra számítanak Németországból is, amely a kereskedők szerint évek óta nem szállít Egyiptomba.

Egyiptom állami gabonavásárlója, a General Authority for Supply Commodities (GASC) két tendert törölt, mivel az árak megugrottak az invázió után, és jelezte, hogy május közepén tér vissza a piacra.
A búzatartalékok 2,6 havi kínálatra csökkentek, ami jóval elmarad a legutóbbi szinttől és a hat hónapos kormányzati céltól, de a tisztviselők szerint a helyi betakarításból származó beszerzéssel ismét növekedniük kell, a munkák ebben a hónapban kezdődnek.

A GASC búzát biztosít az erősen támogatott kenyérhez, amely több tízmillió egyiptomi ember számára elérhető. A több mint százmilliós ország kormánya kijelentette, hogy a nem támogatott kenyér árplafonjának meghatározása után a kereskedelmi szektort is támogatni fogja. Az egyiptomi magánszektor búzaimportja 2021-ben megelőzte a GASC búzaimportját, és elérte a teljes import körülbelül 60%-át.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑