Cadmus fordítás Cadmus

A hadsereg bevetését fontolgatja a no-go zónák miatt a svéd kormányfő

2018. 01. 19.

Stefan Lofven svéd miniszterelnök szavai szerint olyannyira tarthatatlanná vált a helyzet a bandaháborúk, a drogkereskedelem és a prostitúció fertőzte egyes kerületekben, hogy már az is felmerült, a hadseregnek kellene átvennie a rendvédelem feladatát.

A kormányfő radikális kijelentése azután következett, hogy az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az országban a gyilkosságok, kézigránátokkal elkövetett merényletek és leszámolások. A 2016-os bűnelkövetési statisztikák szerint legalább 300 esetben bontakozott ki lövöldözés országszerte, amely több mint 100 ember halálát eredményezte. Mi több, sajtóértesülések szerint az idei év első hetében már négy halálos áldozatnál jár a számláló, továbbá egy ember úgy vesztette életét, hogy egy korábbi merényletből hátramaradt, utcán heverő kézigránáthoz nyúlt hozzá.

“Nem ez lenne az első opció, de mindent hajlandó vagyok megtenni, hogy megszabaduljunk a szervezett bűnözéstől”

– utalt Lovfen a hadsereg bevetésére a no-go zónák kapcsán.

A Reuters szerint hiába ígért a svéd kormány hatalmas forrásokat a rendőrségnek és hiába szigorítottak egyes törvényeken, a lakosság továbbra sem érzi magát maradéktalanul biztonságban. A Svéd Demokraták elnöke, Jimmie Akesson a többnyire bevándorlók lakta területek kapcsán szarkasztikusan azt mondta:

“egyeseket pizzázókban végeznek ki , mások pedig egy utcán heverő kézigránát miatt halnak meg. […] Ilyen lett az új Svédország. Izgalmas, dinamikus, multikulturális.”

Svédországban az egyre nagyobb kaliberű fegyverekkel elkövetett bűnözés miatt a svéd kormány már egy “kézigránát-amnesztia” meghirdetését is tervezi 2018 októberétől.

888.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑