A Hamasz felhagy Izrael támadásával

A gázai szervezetek úgy döntöttek, hogy beszüntetik a léggömbökre erősített pokolgépek Izraelbe eregetését, amely az utóbbi időben egyre gyakoribbá vált – írja a The Times of Israel az al-Quds palesztin lap értesülése alapján.

Az al-Quds cikke kevesebb mint egy nappal azután jelent meg, hogy egy egyiptomi biztonsági küldöttség látogatást tett a Gázai övezetben, ahol találkoztak a Hamász szervezet vezetőivel, és bejárták az egyiptomi-gázai határövezetet.

A döntést, hogy beszüntetik a robbanószeres léggömbök küldését, hétfő este hozták meg, és kedd reggel közölték az összes csoporttal, a palesztin lap információi szerint.

Az elmúlt hetekben a korábbinál is gyakoribb volt ilyen robbanóeszközök Izraelbe küldése az övezetből.
Az izraeli légierő a legutóbbi rakétás és léggömbös támadásokra légicsapásokkal válaszolt, a Hamász egységeit támadta.

A libanoni Hezbollah szervezethez köthető újság, az Al-Akhbar kedden azt közölte, névtelen forrásokra hivatkozva, hogy az egyiptomi delegáció átadta Netanjahu miniszterelnök üzenetét a Hamásznak, amely a nyugalom visszatérést szorgalmazta.

Netanjahu üzenete egy fenyegetést is tartalmazott, amelyet vasárnap közöltek az izraeli biztonsági tisztviselők az egyiptomi delegációval Tel-Aviban. Az üzenet az volt, hogy a Hamászra amerikai és nemzetközi támogatással jelentős csapást mérnek az izraeli erők, ha nem tér vissza a nyugalom.

2018 második fele óta Egyiptom, közösen az ENSZ-szel és Katarral, jelentős közvetítő szerepet játszik a Hamász és Izrael között zajló tűzszüneti megállapodásokban.

A Hamász tisztviselői Netanjahu üzenetére válaszul elmondták az egyiptomi küldöttségnek, hogy „nem törekednek eszkalációra”, de „az övezet lakóit érő gazdasági elnyomás és a megállapodások be nem tartása nagyobb nyomást gyakorol a határmenti térségre” – mondták a források az al-Akhbarnak.

„Addig nem lesz nyugalom, amíg megy a halogatás és a megszorítások szélesítése” – idézték a lap forrásai a Hamász illetékeseit.

Izrael vonakodik végrehajtani a megállapodásokban szereplő tételeket.

Neokohn.hu nyomán

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑