2018. 12. 04.

A Hamász halálra ítélt 6 személyt mert együttműködtek Izraellel

 

Egy Hamász által vezetett hadbíróság halálra ítélt öt palesztint és egy izraeli lakost mert együttműködtek Izraellel, jelentette be a szervezet irányítása alatt álló belügyminisztérium hétfőn.

Ötüket kötél általi míg a hatodikat golyó általi halálra ítélték a minisztérium szerint. A csak Amal keresztnéven azonosított izraeli lakost távollétében ítélték el.

A minisztérium állítása szerint az öt halálraítélt közül az egyik, Ali keresztnevű, 2000-ben csatlakozott az Izraeli hírszerző szolgálatokhoz, és azóta informálta őket a szervezet tagjainak lakóhelyeiről és az általuk használt közlekedési eszközökről.

A 48 éves Ali szolgáltatott információkat Izraelnek arról a területről is, ahol Mazen Fuqha, egy magas rangú Hamász tisztviselő élt, akit 2017 márciusában rejtélyes körülmények között meggyilkoltak Gázában.

A bíróság további nyolc palesztint különböző időtartamra szóló kényszermunkára ítélt együttműködésükért Izraellel.

A nyilatkozat nem említette, hogy a Hamász hatóságai mikor tervezik végrehajtani a kivégzéseket.

Iyad al-Bozm, a Hamász által vezetett Belügyminisztérium szóvivője megígérte, hogy az izraeliekkel együttműködő palesztinok nem fogják megúszni a büntetést.

“A kollaboránsoknak meg kell érteniük, hogy a megszállás nem tudja megvédeni őket, és az igazság keze elérni őket.”

A Betzem baloldali NGO adatai szerint a Hamász szervezet 2007-es hatalomra kerülése óta 25 nyilvános kivégzést hajtott végre, míg ugyanebben a periódusban a Ciszjordániában lévő Palesztin Hatóság egyet sem.

A Palesztin Hatóságtól egyelőre nem érkezett reakció az ítéletekkel kapcsolatban.

A Palesztin Hatóság régóta kritizálja a kivégzések miatt a Hamászt, mert azokat Mahmúd Abbász elnök jóváhagyása nélkül hajtja végre.

A palesztin törvények szerint a palesztin elnök jóváhagyása szükséges minden halálbüntetés végrehajtásához. Abbász 2006 óta egyetlen kivégzést sem engedélyezett.

Újkelet nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑