Cadmus fordítás Cadmus

A Hasogdzsi ügyben a felelősök számonkérését követelte a Riporterek Határok Nélkül

2021. 02. 27.

A Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró meggyilkolásáért felelős emberek számonkérését követelte a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő szervezet szombaton, egy nappal azután, hogy az amerikai hírszerzés egy jelentésében azt írta: Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hagyta jóvá azt a műveletet, amelyben megölték Hasogdzsit.

Rijád visszautasította a beszámoló következtetéseit és megismételte korábbi álláspontját, amely szerint a bűntényt egy önkényesen cselekvő halálosztag hajtotta végre.

“A jelentés aláhúzta: független és alkotmányos vizsgálatra van szükség a felfoghatatlanul brutális gyilkosság ügyében” – írta közleményében Christian Mihr, a Riporterek Határok Nélkül igazgatója. “Meg kell büntetni a felelősöket. Független bíróságoknak kell igazságot szolgáltatnia, és tisztáznia, pontosan miért is tehető felelőssé Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg” – hangsúlyozta Mihr.

Az RSF vezetője megjegyezte: a koronaherceg és a királyi ház más magas rangú képviselői módszeresen üldözik az újságírókat, akik közül legalább 33-an vannak börtönben.

Az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó országos hírszerzési igazgató hivatala (DNI) pénteken közzétett jelentésében kiemelte: a királyság biztonsági és hírszerző szervezetei 2017 óta teljes mértékben a koronaherceg felügyelete alatt állnak, így nagyon valószínűtlen, hogy szaúdi tisztségviselők magánakció keretében, a trónörökös tudta és engedélye nélkül hajtottak volna végre egy ilyen műveletet.

“Úgy véljük, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös jóváhagyott egy Isztambulban, Törökországban végrehajtandó műveletet, hogy fogják el vagy öljék meg Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót” – áll a DNI jelentésében.

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken közölte, hogy az ügyben játszott szerepéért szankciókat szabott ki a szaúdi hírszerzés korábbi igazgatóhelyettesére, Ahmed Haszan Mohamed al-Aszírire. Antony Blinken külügyminiszter pedig bejelentette, hogy vízumkorlátozással sújtanak több tucat további szaúdi állampolgárt.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst azonban személy szerint nem érintik a szankciók. Török tisztségviselők szerint Dzsamál Hasogdzsit 2018. október 2-án minden valószínűséggel egy szaúdi halálbrigád gyilkolta meg brutális módon Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A török titkosszolgálat felvételei szerint a Rijádból érkező csapat már az épületben várt a 60 éves újságíróra, akit szinte azonnal legyűrtek és megfojtottak, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették. Hasogdzsi földi maradványai máig nem kerültek elő.

A The Washington Post című amerikai napilap szaúdi királyi körökben bennfentesnek számító, de rendszerkritikus újságírója azért ment az isztambuli külképviseletre, hogy hivatalos dokumentumokat intézzen közelgő esküvője előtt. Akkori menyasszonya, a török állampolgárságú Hatice Cengiz az épület előtt várakozott, de már nem látta kijönni vőlegényét.

Mohamed bin Szalmán korábban úgy fogalmazott: ő viseli a felelősséget Hasogdzsi meggyilkolásáért, mert az ő vezetése alatt történt a dolog, azt viszont tagadta, hogy ő rendelte volna el a gyilkosságot.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑