Cadmus fordítás Cadmus

A házasulandóknak mostantól hitet kell tenniük Mohamed próféta mellett Pandzsáb pakisztáni tartományban

2022. 08. 03.

Pakisztán legnépesebb tartományában a házasulandóknak mostantól hitet kell tenniük Mohamed próféta mellett, ami jogvédők szerint várhatóan növeli a feszültséget a többségi társadalom és a kisebbségi Ahmadijja közösség között a muszlim országban.

A tartományi muszlim családjogi törvényen a pandzsábi kormány változtatott, amelyben a vezető erő az Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök által korábban vezetett párt, a Tehrik-Labaik Pakisztán (TLP).

“A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság (HRCP) határozottan ellenzi a tartományi kormány azon határozatát, miszerint a pároknak kötelezően nyilatkozniuk kell arról, kit tekintenek az utolsó prófétának” – közölte a dpa hírügynökséggel Harris Khalique, a HRCP főtitkára. A vallási hit magánügy, és az alkotmány is védi” – tette hozzá.

Az utolsó próféta egy teológiai kifejezés és koráni tanítás, miszerint Mohamed az utolsó próféta volt, vagyis ő a próféta, és az iszlám az utolsó isteni vallás.

A TLP radikális iszlaimsta párt – amely 2017-re vált kiemelkedő politikai erővé az istenkáromlás elleni törvénytervezetek támogatásával – üdvözölte a tartományi kormány döntését.

A mintegy négymillió főt számláláló pakisztáni Ahmadijja közösség hite is az iszlámon alapszik saját állításuk szerint, de ők alapítójukat, Mirza Ghulam Ahmad indiai muszlim vallástudóst tekintik a prófétának. Emiatt a többi muszlim szerint eretnekek, és a pakisztáni állam 1974-ben nem muszlimoknak nyilvánította őket. A közösség tagjait számtalan támadás, megfélemlítés érte már, évtizedek óta gyűlöletkampányt folytatnak ellenük.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑