2018. 11. 06.

A héten újranyílik a Hafré-piramis Gízában

Csütörtökön lesz a napja, hogy a nemrégiben helyreállított piramist megnyitják a látogatók előtt – közölte Egyiptom műemlékvédelmi minisztere.

Ezzel egy időben lezárnak egy másikat a Kairó mellett található három híres piramisból – ezúttal Menkauré fáraó temetkezési helyét teszik rendbe. A műemlékvédelem illetékesei egy forgót alkalmaznak a gízai piramisoknál: mikor egyet megnyitnak, egy másikat bezárnak karbantartásra – írja az Egyptian Streets portál.

A most újranyitott Hafré-piramisnál az elmúlt két hónapban egyebek mellett a látogatóknak fenntartott fapallókat és lépcsőket hozták rendbe, korszerűsítették a belső világítást, megerősítették a folyosó falait és a sírkamra egyes részeit, megtisztították a gránitszarkofágot és megszabadították a sólerakódásoktól a köveket.

Nemcsak Gízában restaurálják a piramisokat: Szakkarában is folyik a munka Dzsószer fáraó híres lépcsős piramisában, ott már 90 százalékban elkészültek a munkával.

Jóllehet sokan úgy gondolják, hogy az évezredek óta álló piramisok mindent kibírnak, a valóságban igencsak romlásnak indulnának, ha nem tartanák őket rendszeresen karban és nem vigyáznának rájuk más módon – például úgy, hogy limitálják a látogatók számát. A turisták csak rövid ideig tartózkodhatnak a sírok belsejében, mert a légzéskor keletkező pára tönkreteheti a színpompás díszítéseket.

Globoport

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑