2019. 04. 18.

A hivatalban lévő államfő győzelmét jósolják az indonéz elnökválasztáson

Joko Widodo jelenlegi államfő győz a szerdai indonéz elnökválasztáson 10-13 százalékponttal egyetlen kihívója, Prabowo Subianto volt kommandós tábornok, üzletember előtt az első, nem hivatalos felmérések szerint, amelyeket több közvélemény-kutató cég végzett el azon szavazatok 51 százalékának összeszámlálása alapján, amelyekből mintát képeztek előrejelzésükhöz.

A győzelemhez az egyszerű többség megszerzésére van szükség.

A közvélemény-kutató cégek az urnazárás után úgynevezett gyorsszámlálást végeznek. A korábbi választásokon a nevesebb cégek előzetes felmérése később pontosnak bizonyult. A Reuters hírügynökség által kiemelt CSIS cég 13 százalékpontos előnyt – 56,7 százalékot 43,3 százalékkal szemben – számolt Jokónak.

Prabowo volt az ellenfele Jokónak 2014-ben is, utóbbi azelőtt Jakarta polgármestere volt. A 2014-es választáson Joko csak kevéssel győzött.

Joko Widodo közölte, hogy a gyorsszámlálás és az exit poll eredmények is azt mutatják, hogy ő nyerte ugyan a választást, de meg kell várni a központi választási bizottság hivatalos eredményeit. Egységre szólította a polgárokat az elnök-, illetve parlamenti választás után.

Prabowo azonban azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy kampánystábjának összesítése szerint ő nyert a szavazatok 52-54 százalékával, és ugyancsak exit poll eredmények és a gyorsszámlálás adatait összesítve kapták ezt az eredményt. Arra szólította a híveit, ne engedjék, hogy elorozzák a győzelmet. A párt önkénteseit pedig arra kérte, ügyeljenek a szavazóurnák sértetlenségére, mert kulcsfontosságúak a győzelem szempontjából.

A hivatalos végeredményt majd csak május 22-én jelenti be a központi választási bizottság.

Az elnökválasztással együtt parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokat is tartottak Indonéziában, most először egy napon az országban. Tizenhat párt összesen 250 ezer jelöltet indított több mint 20 ezer képviselői helyért. Az ország 193 millió lakosa volt jogosult szavazni 800 ezer szavazóhelyiségben. Pápua tartomány két körzetében nem tudtak szavazni a választásra jogosultak, mert nem érkeztek meg időben a kellő dokumentumok – közölte az egyik helyi választási bizottság vezetője. Ők csütörtökön szavazhatnak majd – tette hozzá.

MTI

, , ,
Back to Top ↑