A járvány elvágta családjuktól a Franciaországban élő algériaiakat

A koronavírus-járvány miatt Algéria lezárta határait, ami sok Franciaországban élő, algériai gyökerekkel rendelkező ember számára teszi lehetetlenné, hogy hazalátogasson – lassan már fél éve.
Celine-nek az apja él Algériában, ő már Franciaországban született. Mint mondja, számára nem egy egyszerű vakációt jelent az odautazás, hanem a családot. “A szívem szakad meg” – mondja.

Sógora, Zahir mindössze hat éve érkezett Franciaországba, ő különösen nehezen viseli, hogy távol kell lennie hazájától.

“Mint minden algériainak, nekem is az életet, a levegőt jelenti a tudat, hogy egy évben egyszer visszamehetek. Amint megnyílnak a határok, azonnal indulok, még ha két hétre esem ki a munkából, akkor is” – mondja.

A külföldön született, de Franciaországban élő emberek 12 és fél százalékát az algériai születésűek teszik ki: voltaképpen ők alkotják a bevándorlók legnagyobb csoportját.

“Miért van az, hogy az európai országok megnyitották határaikat, a muszlim államok pedig nem? Ezt egyszerűen nem értjük. Hogy van az, hogy az európaiak szinte oda mennek ahova akarnak, mi meg nem?” – mondja Chaïb Benosmane, a Val d’Oise-i Algériai Baráti Kör vezetője.

A teljes írást itt olvashatják el.

Euronews

 

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑