Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A jemeni Al-Kaida zsidók elleni merényletekre buzdított

2018. 01. 23.

Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorcsoport egyik magas rangú tagja zsidók elleni késeléses és gázolásos merényletekre buzdított válaszul Donald Trump amerikai elnök döntésére, amellyel Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának – jelentette kedden a SITE amerikai hírszerző csoport.

A szélsőséges szervezetek honlapjait figyelő csoport az al-Kaida jemeni ágának al-Malahem nevű médiaalapítványára hivatkozott. A SITE szerint Háled Batarfi, akiről úgy tartják, hogy az AQAP-ot vezető Kászim ar-Rajmi után a terrorcsoport második legmagasabb rangú tagja, figyelmeztette a muszlimokat is: az iszlám követőinek talpalatnyi földet sem szabad feladniuk Jeruzsálemből.

„A megszállt területeken élő muszlimoknak meg kell ölniük minden zsidót, áthajtva rajtuk, megkéselve őket vagy bármely más fegyverrel, akár otthonuk felégetésével” – hangoztatta a terrorvezér 18 perces videóján, amely a Kötelességünk Jeruzsálem felé címet viseli a SITE szerint.

„Minden muszlimnak tudnia kell, hogy az amerikaiak és a hitetlen Nyugat, élén Nagy-Britanniával és Franciaországgal az okai a zsidók létezésének Palesztinában” – tette hozzá Batarfi.

Batarfi egyike volt annak a 150 terroristának, akiket az Oszama bin Laden által alapított szervezet a dél-jemeni Mukalla 2015-ös elfoglalásakor szabadított ki. A jemeni kormányerők a szaúdi vezetésű koalíció támogatásával időközben elűzték a városból az al-Kaida harcosait, a terroristavezér továbbra is szökésben van.

A Pentagon szerint az AQAP mintegy 3000 harcossal rendelkezik.

Mike Pence amerikai alelnök hétfőn kezdődött izraeli látogatásán többször is megerősítette Donald Trump amerikai elnök december elején tett kijelentését Jeruzsálem státuszáról.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Kelet-Jeruzsálemet és Ciszjordániát. Donald Trump a múlt hónapban jelentette be, hogy elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet. A zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, míg a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑