Cadmus fordítás Cadmus

A jemeni konfliktus civil áldozatainak harmada gyermek

A jemeni háború utóbbi három évében a polgári áldozatok harmada gyermek volt – áll a Save the Children nevű civil szervezet keddi jelentésében.

A nemzetközi segélyszervezet szerint 2018-tól 2020 végéig több mint 2300 gyerek halt meg a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a síita húszi lázadók között 2014 óta tartó konfliktusban. A dokumentum ugyanakkor megjegyzi, hogy a valós számadatok ennél jóval magasabbak lehetnek.

“A jemeni gyerekek szörnyű, véget nem érő rémálmot élnek meg már hatodik éve. Szinte naponta halnak meg vagy sebesülnek meg gyerekek” – hangsúlyozta Xavier Joubert, a szervezet Jemenért felelős igazgatója.

A Save the Children jelentése az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szombati közlését követi, miszerint csak márciusban eddig nyolc gyerek vesztette életét és 33-an sebesültek meg a konfliktus dúlta országban.

Szaúd-Arábia új békekezdeményezést terjesztett elő hétfőn a jemeni polgárháború rendezése érdekében, egyebek mellett országos tűzszünetet helyezve kilátásba az ENSZ felügyelete alatt. A húszik szerint azonban a kezdeményezés nem tartalmaz semmi újat.

Joubert mindemellett a konfliktus szereplőit mielőbbi tűzszünetre szólította fel mondván, hogy az kiindulóalapként szolgálhatna a fenntartható békéhez és politikai rendezéshez, véget vetve a humanitárius katasztrófának.

Más segélyszervezetekhez hasonlóan a londoni székhelyű Save the Children pénzügyi forrásai is elapadtak. Közlése szerint a jemeni segélyezésre szánt forrásaik több mint 40 százalékkal zsugorodtak a tavalyi évhez képest.

“Amennyiben az ENSZ előrejelzései helytállók, évtizedek óta nem tapasztalt éhínség több százezer gyermek életét követelheti. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy ezt elkerülhessük” – húzta alá Janti Soeripto, a segélyszervezet vezetője.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑