2018. 11. 20.

A jemeni polgárháború befejezését sürgette a brit külügyminiszter Teheránban

Kiemelten fontosnak nevezte Jeremy Hunt brit külügyminiszter a jemeni polgárháború lezárását iráni kollegájával folytatott hétfői teheráni tárgyalásán – jelentették nemzetközi hírügynökségek.

Jeremy Hunt a BBC brit médiatársaságnak adott interjújában szintén hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja a béke felé vezető lépéseket, és kifejezte reményét, hogy az ENSZ égisze alatt tartandó svédországi béketárgyalások révén sikerül véget vetni a 2014 óta zajló polgárháborúnak.

Azzal a feltételezéssel kapcsolatban, hogy Irán egyebek mellett ballisztikus rakétákkal támogatja a nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló, síita húszikat, Hunt azt felelte, Teherán ezzel megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát.

Teherán ezeket a vádakat tagadja. Az iráni állami televízió szerint Hunt Teheránban találkozik Ali Samkánival, az iráni nemzetbiztonsági tanács főtitkárával is, akivel feltehetően szóba kerül az iráni börtönben lévő brit-iráni kettős állampolgár, Nazanin Zaghari-Ratcliffe ügyét is. Ratcliffe, aki a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatójaként dolgozott, 2016 áprilisában Iránba utazott kislányával családlátogatásra, de őrizetbe vették, amikor vissza akart térni Londonba. Az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték. Lányát sem engedték vissza Nagy-Britanniába, ő azóta a nagyszüleinél lakik Teheránban.

Ratcliffe-et idén augusztusban ideiglenesen szabadon engedték, azonban továbbra sem hagyhatja el Iránt, és további vádat emeltek ellene: rendszerellenes propagandaanyag terjesztését rótták fel neki.

Hunt – több más, iráni börtönben fogva tartott brit-iráni kettős állampolgárra is utalva – teheráni útja előtt hangsúlyozta: Iránnak nincs joga ártatlan embereket Londonnal szembeni nyomásgyakorlásra felhasználni.

Az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodással kapcsolatban Hunt jelezte, hogy London tartani kívánja magát ahhoz, ameddig Teherán is betartja a benne foglaltakat. Idén májusban az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette a felfüggesztett szankciókat.

Az amerikai döntés óta Hunt az első nyugati külügyminiszter, aki Teheránba látogatott. Az iráni állami média szerint a hétfői találkozón a külügyminiszterek a pénzügyi tranzakciók megkönnyítéséről is tárgyaltak.

A találkozóról a brit külügyminisztérium egyelőre nem bocsátott ki hivatalos közleményt.

MTI, Magyar Idők

, , , , ,
Back to Top ↑