Cadmus fordítás Cadmus

A jordániai király óva inti Izraelt az annektálástól

2020. 05. 16.

Óva intette Izraelt egyes palesztin területek bekebelezésének lehetséges következményeitől II. Abdalláh jordániai király a Der Spiegel című német hetilap pénteki kiadásában megjelent interjújában.

„Amennyiben Izrael júliusban tényleg annektálja a Jordán folyó nyugati völgyét, az súlyos konfliktushoz vezetne a Jordán Hásimita Királysággal” is – figyelmeztetett II. Abdalláh. „Mi történne, ha a Palesztin Hatóság összeomlana? Mindez még több káoszhoz és szélsőségességhez vezetne a régióban” – jelentette ki.

Az uralkodó hangsúlyozta, nem akarja a viszály légkörét kelteni.

„Ugyanakkor minden lehetőséget számba veszünk. A nemzetközi közösség és ezen belül Európa több országával is egyetértünk abban, hogy a Közel-Keleten nem szabad, hogy az erősebb törvénye érvényesüljön” – mondta.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy az Arab-öböl menti államoknak fontosabb-e a szembenállás Iránnal, mint a kétállami megoldás célkitűzése Izrael és a palesztinok számára, a jordániai uralkodó így felelt: „Az Arab Liga tanácskozásain az egyállami megoldásra vonatkozó javaslatot még mindig vehemensen elutasítják”.

A német állásponttal kapcsolatos elvárásait firtató kérdésre felelve II. Abdalláh kijelentette: „Németország tudja, mi a helyes döntés az izraeli-palesztin kérdésben”. „Szövetségesek és barátok vagyunk, és ebben a kérdésben közösen haladunk előre” – tette hozzá.

Az európai uniós tagállamok nem egységesek a Jordán-völgy, valamint a ciszjordániai zsidó telepek elcsatolásának vitatott tervét illetően.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter például a többi EU-tagországbeli kollégáival folytatott videokonferenciája előtt a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezéséhez hasonlította az elképzelést. Az EU 2014-ben szankciókkal reagált a Krím félsziget annexiójára.

MTI, Nekokohn.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑