Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A kapcsolatok nagyköveti szintre emeléséről tárgyal Izraelben a török külügyminiszter

2022. 05. 26.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedd este kezdődött kétnapos izraeli és a Palesztin Hatóságnál tett látogatásának legfőbb kérdése az Izrael és Törökország közötti kapcsolatok diplomáciai szintre emelése – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

“Nem fogunk úgy tenni, mintha kapcsolatunk nem ismert volna hullámvölgyeket, de mindig tudtuk, hogyan kell újra tárgyalni egymással” – mondta Jaír Lapid izraeli külügyminiszter a Cavusogluvel tartott közös sajtótájékoztatóján Jeruzsálemben szerda délelőtt.

Lapid arra utalt, hogy az utóbbi 15 évben ellenségeskedés jellemezte Törökország és Izrael viszonyát a 2008-2009-es gázai háború, és a 2010-es, a Gázai övezetbe tartó török flottillára mért izraeli csapás miatt, és ezért legutóbb 2007-ben történt hasonló külügyminiszteri látogatás. 2013 márciusában Izrael bocsánatot kért a flottilla-rajtaütésért, és ezzel utat nyitott a helyzet normalizálódása felé.

“Jelenleg a két ország közötti gazdasági együttműködés a cél, s a kapcsolatok megújítása segít megoldani a konfliktusokat a palesztinokkal is” – vélekedett Lapid szerdán a külügyminisztériumban tartott találkozón. “A nagy múltú népek mindig tudják, hogyan kell lezárni egy fejezetet és új fejezetet nyitni, és ma ezt tesszük” – méltatta az izraeli külügyminiszter a diplomáciai együttműködés növelését.

“Az Ábrahám-egyezmények nyomán a Közel-Keleten hatalmi tengely jött létre a terrorizmus ellen, a stabilitás aláásására tett kísérletekkel szemben” – hangsúlyozta Lapid.

A külügyminiszterek megállapodtak a tárgyalások újrakezdéséről annak érdekében, hogy az izraeli légitársaságok Törökországba repülhessenek, valamint a gazdasági vegyesbizottság munkájának újraindításáról.

A ynet értesülése szerint az elmúlt hónapban Törökországban arról számoltak be, hogy Jeruzsálem listát küldött Ankarába olyan Hamász-tagok nevével, akiknek a kiutasítását kérte Törökországból.

A török külügyminiszter látogatása a két ország közötti kapcsolatok javulását jelzi, miután két és fél hónappal ezelőtt Jichák Herzog izraeli államelnök is Ankarába utazott.

Cavusoglu a megérkezése után, kedden, Rámalláhban találkozott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével és Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszterrel. Biztosította őket, hogy Törökország nem a palesztinok iránti elkötelezettsége rovására fejleszti kapcsolatait Izraellel.

Szerdán a török külügyminiszter ellátogat a Jad Vasem holokauszt- emlékmúzeumba, majd Joel Razvozov idegenforgalmi miniszterrel ebédel, s később magánlátogatást tesz Jeruzsálem óvárosában, és a Templom-hegyen.
Cavusoglu izraeli jelenlét nélkül látogat el az ott található Al-Aksza mecsetbe, majd gazdasági megbeszéléseket folytat Tel-Avivban.

Utolsó programpontja találkozó lesz a Tel-Avivtól délre található Bat Jamban a Törökországból származó izraeliek szövetségével.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑