A kelet-líbiai erők harci repülőgépei Miszráta városát bombázták

A Kelet-Líbiát uraló Halífa Haftar tábornok erőihez köthető harci repülőgépek szombaton légicsapásokat mértek a tripoli egységkormánnyal szövetséges Miszráta városára, újabb fejezetet nyitva ezzel az észak-afrikai országot évek óta sújtó polgárháborúban.

Az AP amerikai hírügynökségnek tisztségviselők arról számoltak be, hogy a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg az éjszaka során légitámadást hajtott végre a légierő akadémiájának egyik miszrátai támaszpontja ellen. Az AP szerint a támadás válasz volt arra, hogy Tripolival szövetséges fegyveres csoportok jelentkeztek a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg al-dzsufrai légi bázisára mért légicsapások végrehajtóiként.

Haftar április 4-én indította meg csapatait a líbiai főváros, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Az EFE jelentése szerint azóta több mint ezren – harcosok és civilek – vesztették életüket, több mint ötezren sebesültek meg, és több mint 100 ezren váltak belső menekültekké az országban.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Haftar elutasítja az ENSZ támogatását élvező egységkormányt, amely a nyugat-líbiai fővárosban, Tripoliban székel, így az ország gyakorlatilag két részre szakadt. A Haftarhoz hű erők az ország körülbelül 60 százalékát tartják ellenőrzésük alatt.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑