A kenyai hadsereg lecsapott az Al-Shabab táborára

A kenyai hadsereg legalább 52 dzsihadistával végzett az al-Shabaab nevű szomáliai terrorszervezet egyik tábora ellen intézett támadásban Szomália déli részén – közölte Joseph Owuoth ezredes, a kenyai hadsereg szóvivője.

A szóvivő szerint az alsó-jubai körzet Badhaadhe kerületében végrehajtott ostrom során puskákat, házilag készített három robbanószerkezetet és bombakészítéshez szükséges anyagokat foglaltak le. A hírszerzés által vezetett hadműveletet azután indították meg, hogy a felderítő berendezések a terrorszervezet fokozatosan növekvő jelenlétét érzékelték a térségben.

A kenyai szárazföldi csapatok rohamát mozsárágyúk és nehéztüzérség is támogatta. Az ostrom célja a tábor semlegesítése volt – áll a közleményben. A kezdeti becslések szerint a támadásban legalább 52 dzsihadistát öltek meg, számos sebesült dzsihadista pedig elmenekült.

A kenyai hadsereg több ezer katonája teljesít szolgálatot Szomáliában, az Afrikai Unió Szomáliai Missziójának (AMISOM) keretében. A küldetés célja megfékezni az al-Kaida terrorszervezethez köthető al-Shabaabot és javítani az országban uralkodó közbiztonságot, amely jelentősen megromlott a két évtizede polgárháború sújtotta Szomáliában. Szomália nyugati szomszédja 2011-ben küldött először csapatokat Szomáliába, miután a terrorszervezet számos támadást hajtott végre Kenyában, az országot már korábban is megfenyegette.

Az al-Shabab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑