Cadmus fordítás Cadmus

A keresztényüldözéseket bemutató kiállítás nyílt Vácon

2018. 04. 07.

A napjainkban a Közel-Keleten zajló keresztényüldözéseket bemutató kiállítás nyílt a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán szerdán.

A tárlatot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke; Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár és Beer Miklós váci megyéspüspök nyitotta meg.

A főiskola könyvtárában elhelyezett kiállítás megnyitóján Rétvári Bence arról beszélt: a kiállítás bemutatja a Közel-Keleten élő keresztények valóságát, azt, hogy milyen üldöztetéseket kell átélniük: különadókat vetnek ki rájuk, erőszakkal hitük megváltoztatására kényszerítik vagy sok esetben meg is ölik őket.

Hozzátette, hogy az iszlám és a keresztény civilizáció összeütközése jelenleg a Közel-Keletről Európa felé tart. Azért kell az ilyen kiállításokat megnéznünk, hogy ne a saját jövőnket lássuk hasonló tablókon, soha ne fordulhasson elő, hogy az európai keresztény közösségek és az európai kultúra léte kerül veszélybe – fűzte hozzá az Emmi parlamenti államtitkára. Rétvári Bence szerint szükséges, hogy Európa újra felfedezze, újra megélje kulturálisan és hitében is keresztény gyökereit.

.

Beer Miklós váci megyéspüspök arról beszélt: nem hitte volna, hogy a ma élő ember életében megismétlődhet a keresztényüldözés fájdalma. Hozzátette: hajlamosak vagyunk elhitetni magunkkal, hogy a hitünkért ma már nem kell olyan nagy áldozatot hoznunk, mint eleinknek a Római Birodalom idején.

Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős kereszténydemokrata helyettes államtitkár azt mondta, hogy olyan emberi sorsokban megmutatkozó problémáról van szó, amelyet nem lehet csupán tényszerűen, távolságtartással bemutatni, hanem személyes szinten kell átélni és megérteni.

A helyettes államtitkár kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország volt az első, amelyik állami szinten keres megoldásokat és próbál segíteni az üldözött keresztényeken. A közel-keleti keresztényüldözésekre példaként említette, hogy Irakban a keresztények lélekszáma a 2000-es évek elején mintegy 1,5 millió volt, ma pedig kevesebb, mint 300 ezren vannak. Látható, hogy néhány éven belül teljesen eltűnik a kereszténység arról a helyről, ami a bölcsője volt – tette hozzá.

Kdnp.hu – MTI, Fotó: Váli Miklós

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑