A kétezer dzsihadista „valószínűleg Rakkában is fog meghalni”

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet “fővárosában”, a szíriai Rakkában még körülbelül kétezer harcos küzd az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen – tudatta újságírókkal pénteken Washingtonban Brett McGurk, a szélsőségesek ellen küzdő nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott.

“Ők valószínűleg Rakkában is fognak meghalni” – húzta alá McGurk. A diplomata elmondta, hogy az SDF a város mintegy 45 százalékát tisztította meg amióta június elején megindult az offenzíva a terroristák központja ellen.

Brett McGurk beszámolt arról is, hogy a jelenlegi állás szerint az Iszlám Állam által ellenőrzött területek 70 ezer négyzetkilométerrel csökkentek. A terrorszervezet Irakban a korábban általa ellenőrzött területek 78 százalékáról, Szíriában pedig 58 százalékáról szorult már ki. A különmegbízott kifejtette, hogy a koalíciós erők minden katonai művelet előtt körbeveszik a célterületet, hogy meggyőződjenek arról, hogy az Iszlám Állam soraiban harcoló külföldi harcosok ne szökhessenek el Irakból vagy Szíriából.

A diplomata kitért arra is, hogy a török haderővel együttműködve, a szír-török határ egészét sikerült lezárni, így az Iszlám Állam már nem tud Törökországon keresztül Szíriában képzett terroristák küldeni Nyugatra és a világ más részeibe. McGurk tudatta azt is, hogy a katonai koalíció a harctéren talált adathordozók, mobiltelefonok, címlisták alapján az Iszlám Állam 19 ezer harcosát azonosította név szerint, és az erről készült adatbázist megosztják az Interpollal.

Brett McGurk kiemelte, hogy a Washington és Moszkva közötti diplomácia feszültség ellenére működnek azok a mechanizmusok és megállapodások, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a Szíriában tevékenykedő amerikai és orosz haderő ne kerüljön konfliktusba egymással, és ne történjenek balesetek sem.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑