Cadmus fordítás Cadmus

A kétoldalú kapcsolatok erősítésében egyezett meg Mianmar és Oroszország

A kétoldalú biztonsági és egyéb kapcsolatok erősítésében egyezett meg Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára és Min Aung Hlaing, a mianmari junta vezetője hétfői moszkvai tanácskozásuk során.

A mianmari katonai hatalom ellenőrzése alatt álló MRTV szerint Patrusev és Hlaing a két ország közti védelmi együttműködést, illetve a jelenlegi mianmari helyzetet vitatták meg. Megállapodtak abban is, hogy fenntartják a két ország közötti jó katonai kapcsolatokat.

Az MRTV állami televízió éjszakai híradójából tíz percet szentelt Hlaing oroszországi útjának. A felvételeken az öltönyt viselő tábornokot lehetett látni, akit orosz tisztségviselők fogadtak a moszkvai repülőtéren. Hlaing később egy ceremónián is részt vett egy buddhista templomban az orosz fővárosban.

A mianmari tábornok vasárnap érkezett meg az orosz fővárosba, ahol a június 22-24 között tartandó nemzetközi biztonságpolitikai konferencián vesz részt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte, hogy Hlaingot nem tervezi fogadni Vlagyimir Putyin elnök.
Jogvédők a mianmari junta legitimálásával vádolták Moszkvát.

Oroszország és Mianmar között az utóbbi években különösen a védelmi kapcsolatok erősödtek. Moszkva fegyvereladásokon kívül kiképzéssel és egyetemi ösztöndíjakkal segíti a mianmari hadsereget, amelyet több nyugati állam szankciós listára helyezett a civilekkel szemben elkövetett atrocitások miatt.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.
A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet legutóbbi összesítése szerint a február elsejei katonai puccs óta a biztonsági erők több mint nyolcszáz embert öltek meg, és ötezernél több embert vettek önkényesen őrizetbe.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑