2020. 04. 03.

A kisebbségek a legnagyobb elszenvedői a közbiztonság hiányának Irakban

A közbiztonság hiánya miatt megszaporodtak a keresztény állampolgárokkal szemben elkövetett bűncselekmények és atrocitások – közölte a CH24.

Az iraki fővárosi biztonsági források arról számoltak be, hogy a múlt héten Bagdad központjában egy ékszerüzletet raboltak ki majd megölték a tulajdonosát.

A Karrada városrészben történt gyilkosságot egy taxisofőr követte el, aki kifigyelte az ékszerészt, majd bement az üzletébe és késsel többször megszúrta. A tettest a bagdadi rendőrség három napon belül elfogta, az elkövetőnél három kilogramm aranyat és huszonhétezer dollárt találtak. A gyilkos vallomásában beismerte tettét.

hirdetés
Az iszlamista csoportok megerősödése és a bűnszervezetek kiépülése jelentős negatív hatással bír az ország közbiztonságára. Bár Irakban egységkormányok szoktak alakulni, mégis gyenge hatalommal rendelkeznek, az ország egyes részeire nem tudják kiterjeszteni akaratukat.

Az iraki kurdok lakta tartományok gyakorlatilag független területként működnek, Északkelet-Irakból kiűzték az Iszlám Állam terroristáit, de alvó sejtek megbújtak a civil lakosság között, amelynek egyes tagjai gyakran szimpatizálnak az iszlamisták ideológiájával. Moszul városból a keresztény és más vallási és etnikai kisebbségek gyakorlatilag teljes mértékben eltűntek, mivel életüket kockáztatnák, ha visszatérnének otthonaikba.

Folytatás…

Vasárnap.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑