Cadmus fordítás Cadmus

A kivégzések és korbácsolások beszüntetésére szólította fel az ENSZ az afganisztáni tálib vezetést

2023. 05. 08.

A kivégzések és korbácsolások beszüntetésére szólította fel jelentésében az ENSZ az afganisztáni tálib vezetést hétfőn. Az elmúlt fél évben 274 férfit, 58 nőt és két kisfiút korbácsoltak meg nyilvánosan az afganisztáni ENSZ-misszió (UNAMA) által készített jelentés szerint.

“A testi fenyítés sérti a kínzás elleni egyezményt, és meg kell szüntetni” – nyilatkozta Fiona Frazer, az ENSZ emberi jogi megfigyelői küldöttségének vezetője. Továbbá a kivégzések azonnali beszüntetésére szólította fel az afganisztáni tálib vezetést.

A jelentés szerint a legtöbb nyilvános kivégzést és testi fenyítést hűtlenség és “otthonról elszökés” miatt rendelték el. Ezen bűncselekményeken kívül gyakori jogsértésnek számított a lopás, a homoszexualitás és a kábítószer-kereskedelem is. Az ENSZ testi fenyítésről szóló hétfői jelentése a tálibok 2021 augusztusi hatalomátvétele előtti és utáni időszakot dokumentálja.

A tálib külügyminisztérium a jelentésre válaszul közölte, hogy Afganisztán törvényeit az iszlám szabályokkal összhangban határozzák meg, és az afgánok túlnyomó többsége követi ezeket a szabályokat. “A nemzetközi emberi jogi törvények és az iszlám törvények közötti ellentmondás esetén a kormány az iszlám törvényeket köteles követni” – hangsúlyozta közleményében a tálib külügyminisztérium.

A tálibok nem sokkal hatalomra kerülésük után, csaknem két évvel ezelőtt kezdtek el testi fenyítéseket alkalmazni, annak ellenére, hogy kezdetben a kilencvenes években már látottakhoz képest mérsékeltebb kormányzást ígértek.

Ehhez képest az utóbbi időben drasztikusan korlátozták Afganisztánban a nők jogait, egyebek mellett az oktatáshoz és munkához való jogukat, utazásukat, és az orvosi ellátáshoz való hozzáférésüket.. A szigorítások nemzetközi felháborodást váltottak, ki és tovább súlyosbították a humanitárius válságot az országban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑