Cadmus fordítás Cadmus

A Kneszet ratifikálta a Bahreinnel kötött megállapodást

2020. 11. 11.

Az izraeli parlament kedd este ratifikálta a Bahreinnel kötött egyezményt a két ország kapcsolatának normalizálásáról – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

A szeptember közepén Washingtonban aláírt nemzetközi megállapodást 62 szavazattal 14 ellenében fogadták el a 120 tagú kneszetben. Az arab pártok közös listájának képviselői nemmel szavaztak, mert szerintük az egyezmény támogatja a palesztin földek izraeli megszállását, és így nem szolgálja a békét.

Közel 80 törvényhozó szólalt meg a hosszú vitában, amelynek végeztével elfogadták az Izrael Állam és Bahrein között a diplomáciai kapcsolatok felvételéről, a béke és a barátság megteremtéséről született megállapodást.

Az Egyesült Arab Emírségekkel kötött hasonló egyezményt már október közepén elfogadta az izraeli parlament, de a Bahreinnel kötött egyezményt csak később fordították le héberre, és ezért csak most tartották meg a szavazást.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök üdvözölte a megállapodás jóváhagyását, és elsősorban annak gazdasági előnyeire hívta fel a honatyák figyelmét. Hangsúlyozta, hogy a normalizálás nyomán áthaladhatnak majd a kőolajvezetékek a Perzsa-öbölből Izraelbe, és onnan tovább Európába, és ez szerinte valóságos energetikai forradalmat idézhet elő.

Az Izrael és a két Öböl-menti ország, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között létrejött egyezmények értelmében az emírségek és Bahrein is diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel, nagykövetséget nyit a zsidó államban, és felfuttatja a gazdasági és politikai együttműködést is. Izrael ugyanakkor felfüggeszti további ciszjordániai palesztin területek annektálását.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑