A kongói olasz nagykövet meggyilkolásának kivizsgálását kérte az ENSZ-től a római kormány

Olaszország arra kérte az ENSZ-t, hogy vizsgálja ki Luca Attanasio olasz nagykövet és testőre, Vittorio Iacovacci meggyilkolását a Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölte szerdán Luigi di Maio olasz külügyminiszter a parlamentben, ahol beszámolt az incidensről.

Di Maio elmondta, hogy Mario Draghi kormányfővel és az áldozatok hozzátartozóival együtt várt kedd este a repülőtéren arra, hogy hazaszállítsák a két férfi holttestét, amit “szívszorítónak” írt le. A tárcavezető szerint Attanasio és Iacovacci egy aljas rajtaütés áldozatai lettek.

Mivel a támadást, amelyben a két férfi életét vesztette, a Világélelmezési Program (WFP) menetoszlopa ellen hajtották végre, az olasz kormány részletes jelentést kért a szervezettől a történtekről és a biztonsági intézkedésekről – közölte Di Maio.

A külügyminiszter elmondta továbbá, hogy a római ügyészség vizsgálatot kezdett az üggyel kapcsolatban, s tájékoztatott arról is, hogy az olasz katonai rendőrség nyomozóit az incidens helyszínére küldték a történtek feltárására.

Az említett rajtaütés a kelet-kongói Goma városánál történt hétfőn, a Virunga Nemzeti Park területén, a támadásban életét vesztette Mustapha Milambo, a WFP egyik sofőrje is.
Félix Tshisekedi kongói elnök kedden nemzetbiztonsági tanácsadóval egyeztetett a támadásra adandó válaszról.

Aristide Bulakali Mululunganya kongói belügyminiszter az ország keleti részén tevékenykedő, Ruandai Demokratikus Felszabadítási Erők (FDLR) nevű hutu milíciát gyanúsította a támadással. Az FDLR később közleményben tagadta, hogy köze volt a történtekhez. Az FDLR mindössze egyike az ország keleti régióiban aktív több mint száz fegyveres csoportosulásnak.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑