2019. 01. 12.

A kormányzó koalíció szerzett többséget a kongói parlamentben

A kormányzó koalíció többséget szerzett a Kongói Demokratikus Köztársaság parlamentjében a december 30-i választásokon – jelentette be szombaton a központi választási bizottság.

A tömörülésnek már biztosan lesz 250 helye az 500 fős törvényhozásban, úgy, hogy 15 képviselő megválasztása még várat magára, mert az ebolajárvány miatt egyes körzetekben el kellett halasztani a szavazást – írta az AFP francia hírügynökség.

Ellenzéki államfője lesz Kongónak

Hacsak nem érvénytelenítik a szavazást a csalásra hivatkozó panaszok miatt, akkor előáll egy olyan helyzet az ország történetében, amilyen még nem volt: a kormányzó koalíció kormányoz tovább, de az államfő az egyik ellenzéki jelölt.

A választási bizottság már szerdán bejelentette, hogy Felix Tshisekedi ellenzéki vezető lett az elnökválasztás győztese. Egy másik ellenzéki jelölt, Martin Fayulu és a katolikus egyház szerint viszont választási csalás történt. Az egyház 40 ezer megfigyelőjére hivatkozva Fayulu a héten azt állította, hogy ő kapta a voksok több mint 60 százalékát.

Fayulu támogatóinak körében már általános az a nézet – és egyes megfigyelők is ezt mondják – , hogy Joseph Kabila jelenlegi elnök kormánya valamilyen megállapodásra juthatott Tshisekedivel, miután elhalványult a reménye annak, hogy a kormánypárt jelöltje, Emmanuel Ramazani Shadary volt belügyminiszter javára dőljön el a szavazás.

Fayulu szombaton bejelentette, hogy az ország alkotmánybíróságához fordult, és azt követeli, hogy a testület rendelje el a voksok újraszámlálását. „Nem lehet zárt ajtók mögött választási eredményeket fabrikálni” – hangsúlyozta a hivatalos eredmény szerint alulmaradt jelölt. „A nép katonájának neveznek, és én nem fogom cserbenhagyni a népet” – húzta alá Fayulu.

Corneille Nanga, a központi választási bizottság vezetője ezzel kapcsolatban közölte: kétféle forgatókönyv lehetséges, vagy marad a hivatalos választási eredmény, vagy érvénytelenítik a szavazást.

A kormányzó koalíció parlamenti győzelme azt is jelenti: jelentősen lecsökken Tshisekedi esélye arra, hogy elnökként végrehajtsa megígért reformjait. Ráadásul tartományi választásokat is tartottak december 30-án, és ezeket is a kormányzó koalíció nyerte meg a választási bizottság közlése szerint.

Pierre Engelbert, az Atlantic Council Afrika Központjának kutatója az AP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: ha Tshisekedi túléli is győzelmének megfellebbezését, már akkor is tartósan kompromittálódott, és kénytelen lesz az országban minden hatalmi pozíciót ellenőrző Kabilára támaszkodni. Maga Tshisekedi is azt mondta győzelmének kihirdetése után, hogy Kabila fontos partnere lesz a hatalomátadás során.

A szavazás napja óta többnyire békés a 80 millió lakosú ország – az internetszolgáltatást azóta szünetelteti a hatalom – , bár az ENSZ békefenntartói legalább egy tucat olyan emberölésről számoltak be, amelyek tüntetéseken történtek Kwilu tartományban.

Hirado.hu, MTI

, ,
Back to Top ↑