A koronavírus gazdasági nyertese Törökország lehet?

A koronavírus miatt Kína ipari termelésének nagy része áll, kérdéses mikor indulhat újra. Közben elkezdtek szállingózni a hírek az európai gyártóktól, hogy komoly alkatrészhiányok alakulhatnak ki heteken belül, ha nem normalizálódik a helyzet. Európa ipara túlságosan függ Kínától, a beszállítói láncot diverzifikáltabbá kell tenni.

A koronavírus nem az első figyelmeztetés a túlzott kínai függőségről. Erről szól az amerikai-kínai kereskedelmi háború is, Trump rá akarja döbbenteni a világ nagyvállalatait arra, hogy kockázatos a termelés ilyen mértékű és koncentrált kihelyezése egy rivális nagyhatalomba. Jól jelképezi ezt a Huawei esete is, ahol Amerika Európát azzal zsarolja, hogy büntetővámot vet ki az európai autógyárakra, ha nem korlátozzák a kínai gyártó hálózati eszközeinek elterjedését az öreg kontinensen.

Mind a vírus, mind a nemzetbiztonsági érdek arra kényszerít sok multit, hogy újragondolja a gyártási kihelyezési stratégiáját.

De mi lehet Kína alternatívája? Az európai termelés esetében Törökország adja magát a földrajzi közelsége, az EU-val való vámmentessége és az olcsón hozzáférhető nagy tömegű munkaereje miatt.

Törökország népessége közel akkora, mint Közép-Európáé, ráadásul évente növekszik hozzávetőleg egymillió fővel. Ráadásul a 2018/19-es török gazdasági válság következtében megugrott a munkanélküliség 13-14 százalékra. Ez azt jelenti, hogy ma hivatalosan mintegy 4,4 millió török munkaképes korú keres állást. Ez ugyan Kínához képest elenyésző mértékű, de bőven elég ahhoz, hogy több nagy európai gyártó fantáziát lásson benne. Továbbá a válság miatt a törökök külföldi devizában mért fizetése leesett, ma átlagosan 400 euró nettó bért keresnek havonta, mintegy fele annyit, mint a Kínában vagy Közép-Európában dolgozók. Az alábbi ábra mutatja a török líra reálárfolyamát az elmúlt tíz évben.
A török gyártásért való érdeklődés el is indult a napokban. A hírek szerint az európai ruhaipar sok szereplője járja jelenleg Törökországot kapacitások lekötése érdekében. A török textil szektor éves exportja mintegy 18 milliárd dollár, a kínai tizede. Már most 2 milliárd dollárnyi extra megrendelésről beszélnek és további növekedésben bíznak.

Folytatás

Index.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑