Cadmus fordítás Cadmus

A kurd erők helyreállították ellenőrzésüket a dzsihadisták által ostromlott börtön felett

2022. 01. 28.

Az Egyesült Államok támogatta szíriai kurd haderő – állítása szerint – teljes ellenőrzése alá vonta szerdán az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által ostromlott nagy börtönt, véget vetve ezzel az elmúlt három év legnagyobb szíriai dzsihadista támadásának.

Farhad Sámi, a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője bejelentette, hogy a szervezet visszavette a teljes ellenőrzést az északkelet-szíriai Haszake városban lévő börtön felett, miután a létesítményben magát elbarikádozó valamennyi dzsihadista megadta magát.

A nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) is megerősítette, hogy az SDF kezén van a kurd autonóm területen található börtön egésze. Az aktivista szervezet szerint az SDF folytatja a börtön átfésülését esetleges rejtőzködő dzsihadisták után kutatva.

A Gvajran városrészben lévő börtönre több mint száz dzsihadista támadt az épületen belülről és kívülről. Több rab fegyvert szerzett egy raktárból, és részt vett a harcban a támadók oldalán, akiknek sikerült beszivárogniuk a börtönbe.

Ez volt az Iszlám Állam terrorszervezet legjelentősebb támadása azóta, hogy 2019-ben az ellenük megszerveződött nemzetközi erők felszámolták az úgynevezett kalifátusukat Szíriában és Irakban. Már csak néhány tízezer emberük rejtőzködik az iraki-szíriai határvidéken, és hajt végre kisebb támadásokat.

A börtönben és körülötte dúló erőszakban 181 ember halt meg – 124 dzsihadista, 50 kurd fegyveres és hét polgári személy – közölte az OSDH.

A szervezet szerint több dzsihadistának sikerült elmenekülnie, de a pontos számuk egyelőre nem ismert.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑