Cadmus fordítás Cadmus

A kurd milíciák megtorlással fenyegetnek a török légicsapások miatt

2022. 11. 22.

A kurd milíciák megtorlást helyeztek kilátásba a szíriai és kurdisztáni hadállásaikat ért vasárnapi török légicsapások miatt.

“A török megszálló erők támadásai nem maradnak válasz nélkül” – közölte a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség egyik szóvivője. Farhad Sami szerint a török csapások infrastrukturális létesítményeket, gabonasilókat, egy erőművet és egy kórházat értek. Hozzáfűzte, hogy tizenegy civil halt meg, köztük egy újságíró is.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet úgy tudja, a bombázásokban összesen 31 ember vesztette életét, mintegy negyven embert pedig eltűntként, vagy sebesültként tartanak nyilván. A YPG szerint a szíriai hadsereg állásait is érték találatok.

Az Anadolu török hírügynökség később közölte, hogy egy török katona és két rendőr megsebesült a szíriai határ mentén található Kilis tartományra kilőtt rakéta következtében. A rakéta egy határátkelőhely közelében csapódott be.

Az NTV török televízió vasárnapi híradása szerint észak-szíriai és észak-iraki kurd hadállásokra mért csapásokat a török légierő. Az újabb török légicsapásokra egy héttel az után került sor a két térségben, hogy múlt vasárnap robbantásos merénylet történt Isztambul zsúfolt sétálóutcájában, az Istiklalon. A hat halálos áldozatot követelő támadást Ankara a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez kötötte, amely azonban visszautasította a felelősséget a terrorcselekményért.

A török védelmi minisztérium szerint a Karom-Kard fedőnevű művelet során 89 célpontot semmisítettek meg. Észak-Szíriában a harci gépek az SDF élén álló Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia állásait támadták. A milíciát a török vezetés a PKK szíriai szárnyának és terrorszervezetnek tekinti. Szíriában a többi között Kobani, Tell-Rifát és Derik térségét sújtották találatok, míg Irakban a PKK második legfontosabb fészkének számító Szindzsárt.

“Ez a leszámolás ideje” – hangoztatta a török védelmi tárca vasárnapra virradóra közzétett Twitter-üzenetében. Hozzátette, hogy semlegesíteni fogják a terrorista elmeket és elejét fogják venni a Törökország elleni támadásoknak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑