Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A kurdok vezetője két évre elhalasztaná Kurdisztán létrehozását

2017. 09. 29.

Maszúd Barzani iraki kurd elnök kész elhalasztani két évre a független Kurdisztán létrehozását a szeptember 25-i népszavazás eredményeképpen – jelentette az asz-Szumaríja állami televízió csütörtökön.

A hírtévé szerint a kurd vezető bejelentésével Ijád Allávi iraki alelnök kezdeményezését támogatta, amely befagyasztaná a referendum eredményét, és párbeszédre sarkallná Erbílt és Bagdadot.

Barzani az iraki alelnöknek címzett levelében úgy fogalmazott, hogy Allávi javaslata a megfélemlítő taktikáktól, fenyegetésektől és erőszaktól mentes párbeszédre a vitás kérdések rendezésének eszközeként szolgálhat. Hozzátette: az iraki kurdok már a válság kezdetén tárgyalásokra hívták fel a bagdadi vezetést.

A kurd vezető egyben emlékeztetett a hírtévé által ismertetett iratban, hogy a népszavazást megelőzően is hangsúlyozták: a referendum megtartása nem jelenti, hogy rögtön azt követően kikiáltják független államukat

„Készek vagyunk legfeljebb két évet várni és folytatni a konstruktív párbeszédet a felmerülő kérdések megvitatására”

– olvasható a levélben.

A hírtelevízió szerint az iraki alelnök már a népszavazás megtartásának napján átfogó nemzeti párbeszédet javasolt a Bagdad és Erbíl közötti vitás kérdések rendezésére, valamint a vitatott területek, köztük Kirkuk státusának meghatározására. Allávi kezdeményezése szerint a felek egyben tartózkodnának az olyan lépésektől, amelyek a konfliktus elmélyüléséhez vezetnének.

Az iraki Kurdisztán kormánya a nap folyamán ugyanakkor visszautasította és „kollektív büntetésnek” minősítette a kurd függetlenségi népszavazás miatt az autonóm terület ellen hozott bagdadi döntéseket. Ezek között van a légi forgalom leállítása Erbíllel és más kurd településekkel, katonaság vezénylése az autonóm terület határán lévő vitatott részekre, amelyek pillanatnyilag kurd kézen vannak.

A központi kormány péntekig adott határidőt arra, hogy a kurdok átadják Erbíl és Szulejmaníja repülőtere, valamint az autonóm területre vezető négy határátkelő ellenőrzését. Ha az utóbbi nem történik meg, az ott áthaladó szállítmányokat Bagdad csempészárunak minősíti.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑