Cadmus fordítás Cadmus

A kurdok visszautasítják a bagdadi intézkedéseket

2017. 09. 28.

Az iraki Kurdisztán kormánya visszautasította és „kollektív büntetésnek” minősítette csütörtökön a kurd függetlenségi népszavazás miatt az autonóm terület ellen hozott bagdadi döntéseket.

Ezek között van a légi forgalom leállítása Erbíllel és más kurd településekkel, katonaság vezénylése az autonóm terület határán lévő vitatott részekre, amelyek pillanatnyilag kurd kézen vannak.

A Rudau kurd televízióban beolvasott kormányközlemény szerint katonák küldése a vitatott területekre megsérti az iraki alkotmány 9. cikkét, amely tiltja a hadsereg bevetését az iraki társadalom valamely alkotóeleme ellen.

Hangsúlyozza, hogy ugyancsak alkotmányellenes és illegális az az iraki kormányrendelet, amely megtiltja a kurdisztáni repülőterek használatát. Ez ellentmond a nemzetközi normáknak és szabályoknak is – állítja a kurd kormány, amely szerint Bagdadnak arra sincs joga, hogy lezárja a határátkelőket.

A központi kormány péntekig adott határidőt arra, hogy a kurdok átadják Erbíl és Szulejmaníja repülőterének, valamint az autonóm területre vezető négy határátkelő ellenőrzését. Ha az utóbbi nem történik meg, az ott áthaladó szállítmányokat Bagdad csempészárunak minősíti.

A bagdadi intézkedések ellentétesek a partnerséggel, és megtagadják az alkotmányos jogokat a kurdoktól – hangozatta az erbíli kormány, amely ugyanakkor készségét hangsúlyozta a párbeszédre a problémák megoldása érdekében.

Az iraki kormány közleménye szerint az ENSZ felajánlotta a közvetítést a felek között ezeknek a problémáknak a megoldása érdekében. Jan Kubis iraki ENSZ-főmegbízott Bagdadban az iraki külügyminiszterrel találkozva tette meg a világszervezet ajánlatát.

Orientalista.hu – MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑