Cadmus fordítás Cadmus

A lengyel érsek, aki az irodájában alszik, vatikáni lakásába pedig menekültcsaládokat fogad be

2017. 06. 18.

Konrad Krajewski érsek a pápai alamizsnahivatal vezetőjeként a pápa karitatív tevékenységét segíti, és ő maga is gyakorolja az irgalmas szeretetet.

A pápai alamizsnahivatal jelenlegi vezetője az 53 éves lengyel Konrad Krajewski érsek, aki a liturgikus teológia professzora, 1998 és 2013 között pápai szertartásmester volt. Ekkor nevezte ki Ferenc pápa ennek az intézménynek az élére, amelyet a 13. században alapított Boldog X. Gergely pápa, de amelynek ekkor már csak arra korlátozódott a tevékenysége, hogy megrendelésre apostoli áldást készített pergamenre.

Konrad Krajewski érseket, pápai főalamizsnást kinevezésekor arra kérte Ferenc pápa, hogy ne íróasztal mögül intézze a szegények ügyeit, ne papíron segítsen nekik, hanem legyen jelen köztük a hétköznapokban; ne várja meg, hogy a szegények kopogtassanak az ajtaján, hanem menjen ki ő maga, hogy megkeresse őket.

Azóta az alamizsnahivatal nagyon aktív, éjszakai szállót, zuhanyzót, fodrászüzletet, mosodát alakított ki a Vatikán környékén élő hajléktalanok számára. A költségek nagy részét a pergamenek eladásából származó jövedelem fedezi.

A pápa nevében biztosítják ezeket a szolgáltatásokat, az érsek azonban úgy érezte, saját magának is adnia kell valamit szeretetből a szegényeknek. Néhány hónapja az irodájában alszik, mert vatikáni lakását menekültcsaládoknak adta át használatra. Addig lakhatnak ott, amíg nem találnak munkát és más lakhatási lehetőséget. „Ez természetes, spontán gesztus, amiben semmiféle hősiesség nincsen. Az evangélium azt tanítja, segítsük a szükséget szenvedőket, és elsődleges szükségletük éppen az, hogy legyen hol lakniuk – vallja. – Néhány hete újabb családok érkeztek, és a lakásomban először született egy kislány. Bevallom, kicsit úgy érzem magam, mintha egy nagypapa vagy nagybácsi lett volna belőlem. És az élet folytatódik. Isten ajándéka.”

Forrás: it.Aleteia.org; Famigliacristiana.it

Fotó: Famigliacristiana.it

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑