Cadmus fordítás Cadmus

A libanoni elnök elfogadta Haríri lemondását

Hivatalosan is elfogadta szerdán Michel Aun libanoni államfő Szaad Haríri miniszterelnök előző napi lemondását, és rövid közleményben tudatta, az alkotmánynak megfelelően arra kérte a kormányt, hogy az új kabinet megalakulásáig intézze a folyamatban lévő ügyeket.

A lemondás hírére szerdán csökkent a nyomás az utcákon, két hétig tartó tüntetés után Bejrútban lebontottak szinte valamennyi úttorlaszt, de a tüntetők minden követelése korántsem teljesült, és bizonytalanság időszaka várható a gazdasági válság és eladósodás sújtotta országban.

Az október 17. óta a teljes politikai osztály távozását követelő tüntetők nyomására a kedden lemondott Haríri döntését Libanon-szerte örömujjongással fogadták, de lépése szemmel láthatóan nem csillapította az alkalmatlansággal és korrupcióval vádolt vezetők elleni haragot a szétesés szélén álló közszolgáltatásoktól szenvedő országban. A tüntetők szerdán ismét felvonultak a bejrúti autópályahídhoz, de néhány órával később erőszak nélkül feloszlott a tömeg.

Haríri lemondását nem támogatta az államfő

A negyvenkilenc éves Haríri lemondását nem támogatta sem az államfő, sem szövetségese, a Hezbollah síita fegyveres szervezet vezetője, Haszan Naszrallah, aki óvott a káosztól.

Sajtóelemzések szerint Haríri felállíthat egy új, szakértői kormányt, de sok politikai ellenállásba ütközne. A lemondott kormányfőhöz közeli, nevének elhallgatását kérő egyik vezető szerint Haríri hajlandó ismét a kormány élére állni, de csak akkor, ha az új kabinet tagjai a gazdasági összeomlás megakadályozását célzó reformokat megvalósítani képes technokraták lesznek.

Újságírók azt is biztosra veszik, hogy Aun nem fogja feláldozni a vejét, Dzsebrán Bászil külügyminisztert, a tüntetők által leginkább megvetett, korruptnak és arrogánsnak tartott politikust.

Pompeo amerikai külügyminiszter felszólította a libanoni vezetőket

A kormányalakítást az is nehezíti, hogy a libanoni politikai rendszer szerint a kormányfői tisztet szunnita politikus tölti be, és Haríri egyike e közösség igen ritka kiemelkedő politikusainak. Felmerült az ötvenkét éves Raja al-Haszan belügyminiszter neve lehetséges jelöltként, miután nagyra értékelték a rendvédelmi szervek visszafogottságát a tüntetések során.

A most lemondott Haríri-kormány januárban alakult meg nyolc hónapi alkudozás után. Az Amal síita mozgalom vezetője, Nabil Berri házelnök szerdán a gazdasági nehézségek miatt a kormányalakítás gyorsítását sürgette.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden felszólította a libanoni vezetőket, sürgősen alakítsanak kormányt Haríri lemondása után.

„Minden erőszakos és provokatív lépést be kell szüntetni, és felszólítjuk a libanoni hadsereget és a biztonsági szolgálatokat, hogy továbbra is biztosítsák a tüntetők jogait és épségét” – áll Pompeo közleményében.

Haríri az után nyújtotta be lemondását, hogy kedden összecsaptak egymással a kormányellenes tüntetők, illetve az Amal és a Hezbollah hívei.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑