Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A libanoni elnök elfogadta Haríri lemondását

2019. 10. 31.

Hivatalosan is elfogadta szerdán Michel Aun libanoni államfő Szaad Haríri miniszterelnök előző napi lemondását, és rövid közleményben tudatta, az alkotmánynak megfelelően arra kérte a kormányt, hogy az új kabinet megalakulásáig intézze a folyamatban lévő ügyeket.

A lemondás hírére szerdán csökkent a nyomás az utcákon, két hétig tartó tüntetés után Bejrútban lebontottak szinte valamennyi úttorlaszt, de a tüntetők minden követelése korántsem teljesült, és bizonytalanság időszaka várható a gazdasági válság és eladósodás sújtotta országban.

Az október 17. óta a teljes politikai osztály távozását követelő tüntetők nyomására a kedden lemondott Haríri döntését Libanon-szerte örömujjongással fogadták, de lépése szemmel láthatóan nem csillapította az alkalmatlansággal és korrupcióval vádolt vezetők elleni haragot a szétesés szélén álló közszolgáltatásoktól szenvedő országban. A tüntetők szerdán ismét felvonultak a bejrúti autópályahídhoz, de néhány órával később erőszak nélkül feloszlott a tömeg.

Haríri lemondását nem támogatta az államfő

A negyvenkilenc éves Haríri lemondását nem támogatta sem az államfő, sem szövetségese, a Hezbollah síita fegyveres szervezet vezetője, Haszan Naszrallah, aki óvott a káosztól.

Sajtóelemzések szerint Haríri felállíthat egy új, szakértői kormányt, de sok politikai ellenállásba ütközne. A lemondott kormányfőhöz közeli, nevének elhallgatását kérő egyik vezető szerint Haríri hajlandó ismét a kormány élére állni, de csak akkor, ha az új kabinet tagjai a gazdasági összeomlás megakadályozását célzó reformokat megvalósítani képes technokraták lesznek.

Újságírók azt is biztosra veszik, hogy Aun nem fogja feláldozni a vejét, Dzsebrán Bászil külügyminisztert, a tüntetők által leginkább megvetett, korruptnak és arrogánsnak tartott politikust.

Pompeo amerikai külügyminiszter felszólította a libanoni vezetőket

A kormányalakítást az is nehezíti, hogy a libanoni politikai rendszer szerint a kormányfői tisztet szunnita politikus tölti be, és Haríri egyike e közösség igen ritka kiemelkedő politikusainak. Felmerült az ötvenkét éves Raja al-Haszan belügyminiszter neve lehetséges jelöltként, miután nagyra értékelték a rendvédelmi szervek visszafogottságát a tüntetések során.

A most lemondott Haríri-kormány januárban alakult meg nyolc hónapi alkudozás után. Az Amal síita mozgalom vezetője, Nabil Berri házelnök szerdán a gazdasági nehézségek miatt a kormányalakítás gyorsítását sürgette.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden felszólította a libanoni vezetőket, sürgősen alakítsanak kormányt Haríri lemondása után.

„Minden erőszakos és provokatív lépést be kell szüntetni, és felszólítjuk a libanoni hadsereget és a biztonsági szolgálatokat, hogy továbbra is biztosítsák a tüntetők jogait és épségét” – áll Pompeo közleményében.

Haríri az után nyújtotta be lemondását, hogy kedden összecsaptak egymással a kormányellenes tüntetők, illetve az Amal és a Hezbollah hívei.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑