Cadmus fordítás Cadmus

A libanoni elnökválasztásokat sürgette a francia külügyminiszter

2022. 10. 14.

Libanon vezetőinek mielőbb ki kell tűznie az elnökválasztás időpontját, ha nem akarják tovább mélyíteni a politikai válságot – szögezte le pénteken Bejrútban a francia külügyminiszter, aki a gazdasági reformok fontosságát is aláhúzta.

“Libanon nem engedhet meg magának egy esetleges hatalmi vákuumot” – szögezte le távozása előtt a bejrúti repülőtéren Catherine Colonna, nem sokkal Michel Aoun libanoni elnökkel és Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnökkel folytatott egyeztetése után.

Michel Aoun megbízatása október 31-én lejár, a parlamentnek viszont mind ez idáig nem sikerült új elnököt választania. Amennyiben a hónap végéig nem lesz új államfője az országnak, Aoun feladatköreit ideiglenesen a miniszterelnök veheti át. Az elnöki tisztség többször maradt betöltetlenül az 1975-90-es polgárháború óta.

A francia tárcavezető kitért a Libanon és Izrael között a héten jóváhagyott, a két ország felségvizeinek kérdését rendező megállapodásra is, melyet “történelminek” nevezett. Mindazonáltal felhívta a figyelmet arra is, hogy a közel-keleti ország vezetése nem feledkezhet meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött előzetes egyezségben vállaltak teljesítéséről sem.

“Az egyezmény nem helyettesítheti a szükséges gazdasági és pénzügyi reformokat” – fogalmazott.

Az Amos Hochstein amerikai energiaügyi megbízott közvetítésével létrejött megállapodással kapcsolatban Aoun korábban úgy fogalmazott, hogy az egyezség lerakja az ország gazdasági újraélesztésének alapkövét. Libanon ugyanis a gázkitermeléstől gyógyírt vár az egyre súlyosbodó gazdasági válságára.

Libanonban jelenleg a gazdaság súlyos válságban van, a kormány küzd a strukturális reformok végrehajtásáért, amelyek a Nemzetközi Valutaalap által elvárt feltételek teljesítéséhez szükségesek. A 2019 végén kezdődött válság szegénységbe sodorta a kis földközi-tengeri ország lakosságának háromnegyedét, a libanoni font elvesztette értékének 90 százalékát az amerikai dollárral szemben.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑