Cadmus fordítás Cadmus

A libanoni tüntetők megerősítették a barikádokat Bejrút határában

2019. 10. 28.

A kormány távozását követelő libanoni tüntetők megerősítették a Bejrútba vezető legfőbb útvonalat elzáró úttorlaszt – számolt be az AFP francia hírügynökség hétfőn.

Miközben a politikai vezetők a barikádok eltávolítására szólították fel a lakosságot, a közösségi oldalakon több, ezzel ellenkező tartalmú felhívás keringett vasárnap.

Hétfő reggel a fővárost az észak-libanoni Tripolival összekötő autópálya több szakaszán keresztbe fordított járművek lehetetlenítették el a közlekedést. A Bejrútból dél felé haladó sztrádán is úttorlaszokat emeltek.
A tiltakozók előző nap egy 170 kilométeres élőlánccal jelezték elégedetlenségüket.

Libanonban október 17. óta tüntetnek a teljes politikai elit távozásáért, amelyet korruptnak és az ország irányítására alkalmatlannak tartanak. A polgárháború (1975-1990) vége óta gyakorlatilag alig történt személycsere a libanoni politikai vezetésben.

A tiltakozók számára az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a kormány meg akarta adóztatni a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson át bonyolított hívásokat.

A polgári engedetlenségi mozgalom annak ellenére folytatódik, hogy a kormány visszavonta a tervet, és reformintézkedéseket – korrupcióellenes lépések, újabb adók nélküli költségvetés, privatizációs programok a közszolgáltatások javítására és a legrászorultabbaknak szánt segélyprogram – jelentett be, illetve több miniszter is lemondott.

Libanon a világ egyik legjobban eladósodott országa, az államadósság a bruttó hazai össztermék 150 százalékát teszi ki. A kabinet előző héten 0,63 százalékos deficittel hagyta jóvá a 2020-as költségvetési tervezetet. A központi banktól és a bankrendszertől jövőre 3,4 milliárd dollár (mintegy 1000 milliárd forint) hozzájárulást várnak a hiány csökkentése érdekében.

A közel-keleti ország infrastruktúrája elavult, naponta van víz- és áramhiány.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑