A líbiai fórum jóváhagyta az átmeneti kormány megválasztását szolgáló mechanizmust

Az ENSZ Líbiai Támogató Missziója (UNSMIL) kedden közölte, hogy az ENSZ által a líbiai békefolyamat újraindításának céljából létrehozott Líbiai Politikai Párbeszéd Fóruma (LPDF) jóváhagyta az átmeneti kormány megválasztását szolgáló mechanizmust. Az átmeneti kormány a decemberre kitűzött választásokig vezetné az észak-afrikai országot, de az csak később dől el, hogy mikor veheti magára a feladatot.

A médiumokhoz eljuttatott közleményben az UNSMIL közölte, hogy a mechanizmust az LPDF 75 tagja közül 51 támogatta, 19 szavazott ellene, ketten tartózkodtak, hárman pedig nem vettek részt a szavazásban.

Stephanie Williams, az UNSMIL vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a felek a Líbiáról Berlinben tartott nemzetközi konferencia első évfordulóján döntöttek így. Williams úgy értékelte: az LPDF tagjai a mechanizmus elfogadásával jelentős lépést tettek a Tunéziában novemberben elfogadott ütemterv végrehajtása felé vezető úton.

“A líbiai embereknek most valódi lehetőségük nyílt arra, hogy felülemelkedjenek nézeteltéréseiken és megosztottságaikon, és ideiglenes kormányt válasszanak, hogy végül a 2021. december 24-én esedékes demokratikus választások által újraegyesíthessék intézményeiket” – vélekedett.

Az elfogadott mechanizmus értelmében minden egyes választókerület megnevez egy jelöltet az Elnöki Tanácsba.
Mindeközben a Líbiai Alkotmányozó Bizottság folytatta a választás megtartásához szükséges alkotmányos rendezés megvitatását.

Az egyiptomi Hurghada városában tartott találkozón a bizottság találkozott a – nemzeti egységkormánnyal szemben működő – kelet-líbiai parlament és a – nemzeti egységkormánnyal “társbérletben” az országot irányító – Legfelsőbb Államtanács küldötteivel.

Líbia Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik, a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑