A líbiai helyzet további romlásától tart az ENSZ

A már jelenleg is igen aggasztó humanitárius helyzet további romlására számít az ENSZ a líbiai főváros, Tripoli környékén, ahol április eleje óta folynak harcok – mondta el Maria do Valle Ribeiro, a világszervezet líbiai küldöttjének helyettese az AFP francia hírügynökségnek.

Az eddig Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok és az általa vezetett „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNH) április 4-én indított offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek, köztük a főváros, Tripoli ellen.

Ha ez a (katonai) helyzet továbbra is fennmarad, a humanitárius helyzet súlyosbodásával kell számolni. Ha azt nézzük, hogy vaktában bombáznak sűrűn lakott területeket, akkor nehéz optimistának lenni – mondta vasárnap este Maria do Valle Ribeiro, aki a líbiai ENSZ-misszióban a humanitárius segélyezésért felel.

A harcok elől már több mint 40 ezer polgári lakos menekült el, de sokan a harcoló felek közé szorultak, őket a mentőcsapatok és a segélyszállítmányok nehezen érik el.

Az összecsapások helyszíneinek közelében levő központokban továbbá 3500 migráns és menekült is veszélyben van. Ezekről a helyekről 800 embert már kimenekítettek – emelte ki az ENSZ illetékese. Hozzátette: aggasztó az is, hogy a konfliktus következtében fennakadások várhatók az alapszolgáltatások – a víz- és áramellátás és az egészségügyi szolgáltatások – működésében a líbiai fővárosban.

A világszervezet ismételten felszólította a harcoló feleket, hogy legyenek tekintettel a polgári lakosságra, és humanitárius célból időnként függesszék fel az összecsapásokat. Az ENSZ mindenekelőtt abban reménykedik, hogy a válságot békés úton tudják rendezni.

Április 4. óta legalább 278 ember vesztette életét a harcokban, és több mint 1300-an megsebesültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

MTI, Hirado.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑