A líbiai kormányerők ellentámadást indítottak

Ellentámadást indítottak az ENSZ támogatását élvező líbiai kormányhoz hú erők a Halifa Haftár hadserege ellen, amely a fővárost, Tripolit fenyegeti.

A dpa hírügynökség idézte hétfőre virradóra Mohamed Ganunu kormányszóvivő közleményét, amely szerint a fegyveres erők megindították a Harag Vulkánja nevű hadműveletet, hogy megtisztítsák a líbiai városokat az agresszortól és az illegitim erőktől.

Az ország keleti részét uraló, Halifa Haftár tábornok vezette kelet-líbiai hadsereg (LNA) csütörtökön indult Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány működik. Haftár közölte, hogy megtisztítja az országot a „terroristáktól és zsoldosoktól”.

Ahmed al-Miszmari, az LNA szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Tripoli elleni offenzíva jól halad, és az LNA katonái nyomulnak a város felé. „A harc Tripoliért végső és eltökélt a terrorizmus kiirtásában” – mondta Miszmari, és azt állította, hogy kudarcba fulladt a kormányerők támadása a tripoli reptér visszaszerzésére.

A kormányerők ugyanakkor továbbra is azt állítják, hogy ellenőrzésük alatt van az öt éve nem működő, a fővárostól 25 kilométerre lévő reptér.

A szembenálló felek elengedték fülük mellett az ENSZ vasárnapi felhívását a humanitárius tűzszünetre. A világszervezet azt akarta elérni, hogy Tripoli déli peremkerületeiben tűzszünet lépjen életbe néhány órára, hogy ez idő alatt ideje alatt ki lehessen menekíteni a harcok által érintett területekről a sebesülteket és a civileket.

Moammer Kadhafi líbiai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után az ország gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és a nemzetközi közösség most attól tart, hogy Haftár offenzívája még jobban súlyosbítani fogja a válságot.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑