Cadmus fordítás Cadmus

A líbiai kormányfő támogatja a kormány lemondását követelő tüntetőket

2022. 07. 05.

Abdul Hamid Dheibah, a líbiai nemzeti egységkormány (GNU) vezetője szombaton támogatásáról biztosította az ország keleti részén fekvő Tobrukban pénteken zavargásokhoz vezető tömegtüntetés résztvevőit, akik egyebek között a kormány lemondását követelték.

“Csatlakozom a tüntetőkhöz szerte az országban. Minden hatalmi szervnek távoznia kell, beleértve a kormányt is, és ez csak választások útján történhet” – írta Dbeibah Twitter-oldalán.

Péntek este az ország számos városában tömegtüntetések zajlottak, amelyek résztvevői a hatóságok feloszlatását, az elnök- és parlamenti választások mielőbbi megtartását, valamint a zsoldosok és a külföldi erők kivonását követelték. Tobrukban a tüntetők megrohanták és felgyújtották a parlament épületét.

Líbiában 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban az ország káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt. Az elnökválasztást decemberben, a parlamenti választásokat pedig januárban tartották volna, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Abdul Hamid Dbeibah tripoli kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg. Dbeibah helyére a tobruki törvényhozás Fathi Basagát választotta miniszterelnökké, akit viszont a tripoli vezetés nem ismer el. Ezzel gyakorlatilag ismét kettős hatalom alakult ki Líbiában.

A héten a rivális líbiai frakciók a választások alkotmányos keretéről egyeztettek Genfben, de a megbeszélések eredménytelenül értek véget. Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyekért felelős különmegbízottja szerint bár sikerült némi előrelépést elérni, az elnökválasztáson induló jelöltek személyéről nem volt egyetértés. Ezután megfigyelők jelezték, hogy megállapodás híján újabb harcok törhetnek ki Líbiában.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑