A líbiai menekültügyi központok kiürítésének szükségességéről tárgyalt Tripoliban az olasz belügyminiszter

A líbiai menekültügyi központok kiürítésének szükségességéről tárgyalt csütörtökön Tripoliban Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter Fájez esz-Szarrádzzsal, a nemzeti egységkormány vezetőjével és kabinetje tagjaival – közölte az olasz belügyi tárca.

A minisztérium szerint ehhez az ENSZ különböző szervei is segítséget tudnának nyújtani.

Jogvédők hosszú ideje kifogásolják a menekülttáborokban uralkodó állapotokat, de Ferenc pápa is szót emelt már az embertelen körülmények miatt.

Olaszország a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsok számának újbóli növekedése miatt igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait Líbiával.

Az olasz tárca szerint a Tripoliban folytatott megbeszélések szoros kapcsolatban állnak egy uniós konferenciával, amelyet a hét elején észak-afrikai országok – köztük Líbia képviselőinek – részvételével rendeztek meg az emberkereskedelem elleni harcról.

A tájékoztatás szerint Lamorgese egyebek között megvitatta az olasz vállalatok visszatérésének lehetőségét Líbiába. Olaszországot a földrajzi közelség és gyarmattartó múltja miatt szoros szálak fűzik az észak-afrikai országhoz.

Olasz energetikai vállalatok eddig is jelentős gazdasági érdekeltségekkel rendelkeztek az olajban gazdag Líbiában.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑