Cadmus fordítás Cadmus

A Maldív-szigetek kitiltotta az izraeli turistákat

2024. 06. 03.

Az Indiai-óceánban fekvő, muszlim többségű ország a zsidó államból érkező nyaralók kedvelt célpontja, számol be az oroszhirek.hu.

„Dr. Mohamed Muizzu elnök a kabinet ajánlását követően úgy határozott, hogy tilalmat rendel el az izraeli útlevelekre” – áll az elnöki hivatal honlapján közzétett közleményben.

„A kabinet döntése magában foglalja a szükséges törvények módosítását annak érdekében, hogy az izraeli útlevéllel rendelkezők ne léphessenek be a Maldív-szigetekre, valamint egy kabinet albizottság létrehozását, amely felügyeli ezeket az erőfeszítéseket.”

Muizzu hivatala hozzátette, hogy az elnök úgy döntött, hogy „különmegbízottat nevez ki a palesztin szükségletek felmérésére”, adománygyűjtési kampányt indít, és országos nagygyűlést tart Palesztina támogatására.

Az Indiai-óceáni szigetcsoport, amely fehér homokos strandjairól, türkizkék lagúnáiról és luxusüdülőhelyeiről ismert, tavaly közel 11 ezer turistát vonzott Izraelből, ami az összes érkező turista 0,6 százalékát tette ki. Idén azonban ez a szám több mint 80 százalékkal csökkent.

A bejelentést követően az izraeli külügyminisztérium tanácsot adott ki, amelyben azt javasolta, hogy az izraeli állampolgárok ne utazzanak a Maldív-szigetekre, és felszólította az ott tartózkodókat, hogy távozzanak.

„A már az országban tartózkodó izraeli állampolgároknak ajánlott megfontolniuk a távozást, mert ha bármilyen okból bajba kerülnek, nehéz lesz segíteni” – áll a külügyminisztérium vasárnapi közleményében.

Izrael és a Maldív-szigetek között 1974 óta szünetelnek a diplomáciai kapcsolatok. Izraeli turistáknak engedélyezték a szigetcsoport látogatását, miután a Maldív-szigetek az 1990-es években feloldotta a korábbi beutazási tilalmat, és a két ország 2010-ben lépett a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáért, de a normalizációs törekvés két évvel később, Mohamed Nasheed elnök megbuktatását követően elmaradt.

Több muszlim többségű ország – köztük Algéria, Banglades és Pakisztán – megtiltotta az izraeliek beutazását az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti háború október 7-i kitörése óta. Több mint 36 ezer palesztint öltek meg Izrael gázai hadművelete során, amelyet a Hamász dél-izraeli települések elleni meglepetésszerű támadása váltott ki.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑