Cadmus fordítás Cadmus

A mali junta két év múlva adja vissza a hatalmat a civileknek

2022. 06. 09.

2024 márciusában adja vissza a hatalmat a civileknek a mali junta – jelentette be hétfőn a nyugat-afrikai ország katonai kormányzata, amely rendeletében két évben határozta meg az átmeneti időszakot.

Assimi Goita ezredes, a junta vezetője rendeletet írt alá erről, amelyet a televízióban olvastak fel. Eszerint az “átmeneti időszakot 24 hónapban rögzítik 2022. március 26-tól számítva”.

A bejelentést a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) egyik csúcstalálkozóját követően tették meg. A szervezet január 9-én súlyos kereskedelmi és pénzügyi megtorló intézkedésekről döntött, hogy ezzel kényszerítse rá Malit, hogy elfogadható menetrendet nyújtson be a polgári kormányzás visszatéréséhez.

Az ezredesek 2020 augusztusában ragadták meg a hatalmat a 2012 óta mély biztonsági, politikai és humanitárius válságba süllyedt országban, és azt ígérték, hogy februárban választásokat tartanak.

Az év elején a junta még öt évig, sőt tovább tervezte a hatalmon maradást. Az ECOWAS csúcstalálkozója után két évre csökkentették ezt az időtartamot, de hivatalosan ezt eddig nem jelentették ki.

Az ECOWAS eddig 16 hónapban szabta meg a polgári kormányzáshoz történő visszatérést.

A mostani csúcstalálkozón a szervezet fenntartotta a szankciókat, de meghagyta a lehetőséget a feloldásukra. A megosztott testület a döntést a következő csúcstalálkozóra halasztotta, amely július 3-án esedékes. Ugyanakkor a párbeszéd folytatása mellett döntöttek a szankciók fokozatos feloldása érdekében.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑